Hlavní obsah

Za oceánem ticho po pěšině, NHL v nedohlednu

PRAHA

Před deseti lety trvala výluka NHL 103 dnů, letošní spor majitelů klubů s hráčskou asociací se zdá být daleko hlubší a bez uzavření nové kolektivní dohody se soutěž nerozběhne. V zámoří se nyní o konfliktu všeobecně mlčí, nikdo s nikým oficiálně nejedná a start NHL je v nedohlednu.

Foto: REUTERS

Zámořská NHL se jen tak nerozběhne, jednání nepokračují.

Článek

"Dřív než po Vánocích se hrát určitě nezačne, ale přiznám, že to detailně nesleduji," říká obránce Tampy Pavel Kubina, nastupující za Vítkovice. "Klidně se může stát, že padne celá sezóna," připouští i David Výborný, jenž místo Columbusu obléká dres Sparty.

Nelze mluvit o stávce, kterou by dobrovolně zvolili zaměstnanci, nýbrž o výluce (anglicky lock-out) vyhlášenou majiteli. Nikdo však neodhadne, kdy skončí a hlavně kdo a jak pocítí následky. Soutěž přitom měla začít právě dnes.

"Jde o to zajistit, aby se hráči měli dobře a kluby vydělávaly," řekl komisionář NHL Gary Bettman. Se šéfem hráčských odborů Bobem Goodenowem zatím nenašli cestu, jak spor řešit. "Obě strany spolu nyní vůbec nekomunikují," připustili nezávisle na sobě oba vrcholní představitelé.

Prodělečné kluby

Dohoda vlastníků s hráčskými odbory dosud mj. stanovovala minimální mzdy hráčů, vyplácení finančních bonusů i pojištění hokejistů. Nyní je základní problém v tom, že devatenáct z třiceti klubů prodělává a celkový schodek má přesahovat 250 miliónů dolarů.

Vedení NHL chce proto po vzoru NBA zavést platové stropy. To ale hokejisté rezolutně odmítají a brání se, že berou pouze tolik, kolik jim vlastníci byli ochotni vyplatit.

Průměrný hráčský plat však vzrostl během deseti let trvání poslední dohody o 300 procent až na 1,8 mil. dolarů ročně. Asociace hráčů tak navrhla pětiprocentní snížení všech mezd, což by podle ní zajistilo majitelům zisky ve výši 300 miliónů a pokrylo současné ztráty, jenže takové řešení Bettman odmítl jako nedostatečné. Goodenow zase obvinil kluby, že řada rozpočtů je zkreslena.

Malé příjmy za vysílací práva

Ve hře je i zavedení daně z luxusu, která se třeba uplatňuje v zámořském baseballu. Kluby, které překročí určitou rozpočtovou kvótu, by musely odvádět poplatek do společné kasy, z níž by se finance přerozdělovaly.

Majitele taky štve, že nerozdělují příjmy z hokejového vysílání lokálních televizních či rozhlasových stanic a za všeobecně nízké označují vůbec příjmy z poplatků za vysílací práva.

Už nechtějí dodržovat ani pravidlo, že hráči s příjmem nižším než průměrný plat NHL musejí po vypršení smlouvy dostat nabídku na desetiprocentní zvýšení smlouvy, aby si je klub udržel. Hokejisté na této výhodě naopak trvají a chtějí co nejsvobodnější trh.

Přilepšují si jinde

Zatím nikoho netlačí čas. Majitelům vyhovuje, že nyní nemusejí hokejisty platit, naopak hráčská asociace vyplácí náhradní bonusy dosahující až pět tisíc dolarů měsíčně a pokud sportovci cítí potřebu hrát nebo si přilepšit, vydělávají jinde. V Evropě našly dočasné angažmá přes dvě stovky hokejistů z NHL, včetně téměř padesáti Čechů.

Příjmy zámořských posil v extralize se nezveřejňují, odhadem činí v průměru kolem stopadesáti tisíc měsíčně. Daleko větší částku mají ale nabízet ruské celky Kazaň a Omsk za nabídku dvouměsíčního angažmá Jágrovi, o níž se spekuluje v zákulisí, ale hráč ani kladenské vedení o ničem takovém neví.

Situace může vést až ke konci soutěže

Po Novém roce ale může za oceánem dojít trpělivost. Hokejisté, kteří nenašli uplatnění a nejsou finančně dost zajištěni, mohou být ochotnější k ústupkům, majitelům zase může začít vadit zcela nulový zisk.

"Naší prioritou musí být snaha o dosažení nové dohody. Až bude uzavřena, uvidíme, jestli máme čas na zahájení zkrácené sezóny a jak by mohla vypadat. Pokud čas již nebude, budeme jednat o dalším ročníku," prohlásil Bettman.

Napětí ale také nemusí polevit, pak by NHL zřejmě zazvonil umíráček a na hrobě nejslavnější soutěže světa by asi vznikla jiná zámořská profesionální liga.

Reklama