Hlavní obsah

Hokejová NHL zůstává v hlubokém kómatu

Ve čtvrtek ráno si měli evropští fanoušci přečíst výsledky prvních sedmi utkání nové sezóny zámořské NHL. Stejně jako před deseti lety ale mají kvůli výluce smůlu. Společná řeč mezi vedením soutěže a hráčskou asociací NHLPA o nové kolektivní smlouvě je v nedohlednu a množí se katastrofické scénáře, podle nichž nejslavnější hokejová soutěž nezačne vůbec.

Foto: ČTK/AP

DEFAULT TITLE

Článek

V září neodstartovaly tréninkové kempy, zrušily se přípravné zápasy a postupně budou odpadat i duely NHL. "Hráči jsou zklamaní, ale nejsou překvapení, že sezóna 2004-05 nezačne v naplánované době. Rozhodnutí zástupců ligy pokusit se hráče přinutit k akceptování platových stropů bylo plánováno řadu let," řekl jeden ze šéfů NHLPA Ted Saskin.

Hokejisté se vůbec o platových stropech nechtějí bavit. Okolo 25 procent z nich (přes 200 hráčů) si našlo po dobu výluky azyl v evropských soutěžích. Hráči s dvoucestnou smlouvou se odebrali do farmářských klubů nižší AHL, která začne dnes.

Pro několik dalších hráčů, například i českého brankáře Dominika Haška, má být výplní Original Stars Hockey League, která se však v přípravě potýkala s problémy. Zatím se nedaří ani plán konkurenční WHA.

Optimisté mluví o lednu

Vedení soutěže zatím oficiálně nezrušilo ani jedno utkání základní části, nechává jejich rušení na klubech, které mají na 30 dnů dopředu možnost pronajmout haly pro jiné účely. "Není to žádné překvapení. Všichni jsme věděli, že NHL 13. října nezačne," pokračoval Saskin.

Je jasné, že NHL nezačne v říjnu, listopad se zdá být také ztracen. Největší optimisté věří, že se začne alespoň v lednu. Právě první měsíc nadcházejícího roku je hraniční; buď se obě strany dohodnou nebo se budou snažit zachránit alespoň ročník 2005-06.

Před deseti lety trvala výluka přesně 103 dnů, základní část byla zkrácena na 48 utkání pro každý tým. Soutěž tehdy začala 11. ledna, pět dnů před datem, které komisionář Gary Bettman označil za nejzazší termín.

Reklama