Hlavní obsah

Třicet klubů v NHL zůstane, výluka to neovlivní

Vzhledem k výluce v hokejové NHL se objevily i spekulace o možnosti zúžit počet týmů v soutěži tak, aby mohla v poklidu po ekonomické stránce fungovat. Komisionář NHL Gary Bettman však variantu snižování počtu klubů v lize důrazně vyloučil s tím, že se správným systémem umí NHL přežít i s dosavadními třiceti týmy. A to i v případě, že výluka potrvá příliš dlouho.

Článek

"Neuvažujeme o zúžení ligy," řekl Bettman na tiskové konferenci v Carolině, kde dnes měli domácí Hurricanes zahájit sezónu duelem s Atlantou. "Nevěříme, a nikdy ani nebudeme, že by to bylo prospěšné. S tím správným ekonomickým systémem bude všech 30 klubů zdravých a konkurenceschopných," prohlásil.

Výluka NHL začala kvůli chybějící kolektivní smlouvě 15. září. Majitelé týmů se s hráčskou asociací NHLPA nedokázali domluvit na podmínkách nové a dohoda je podle všeho stále v nedohlednu. Požadavky obou táborů se totiž diametrálně liší a obě strany se k jednání naposledy sešly 9. září.

Zástupci klubů, které za posledních deset let utrpěly podle Bettmana ztrátu 1,8 miliardy dolarů, chtějí zavést platová omezení pro hokejisty. To ale hráčská asociace kategoricky odmítá.

Bettman zatím nestanovil žádný termín, do kterého musí být nová kolektivní smlouva uzavřena, aby se mohlo ještě v této sezóně hrát. "Potřebujeme vyjednat takovou smlouvu, která by lize i klubům zajistila stabilitu. Dlužíme to hokeji i fanouškům," řekl Bettman. "Až bude podepsáno, uvidíme, jestli je ještě dost času odehrát v nějaké podobě sezónu. Pokud ano, bude to skvělé. Poud ne, necháme to na příští rok," řekl.

Reklama