Hlavní obsah

Pavelec: Mistrovství světa teď neřeším, s Jets jsme pořád ve hře

Jednání o nové smlouvě, to není pro Ondřeje Pavelce téma k rozhovoru. Ani případná účast na mistrovství světa. Český gólman dělá, co může, aby dostal Winnipeg Jets do bojů o Stanley Cup. „Čeká nás teď deset zápasů, ve kterých se to nejspíš rozsekne," říká čtyřiadvacetiletý brankář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Ondřej Pavelec

Článek

Ve vaší Jihovýchodní divizi NHL se necelých 20 utkání před koncem základní části schyluje k rozhodující bitvě. Je to pro vás překvapení, že jste pořád ve hře?

Bojujeme a to je příjemný. Chvíli mezi postupovou osmičkou jsme, pak zase ne. Očekávání fanoušků tu byla veliká, ale ruku na srdce: asi se nedalo moc předpokládat, že se budeme takhle držet.

Bude to boj do posledního zápasu? Washington s Floridou teď začali zase vyhrávat.

Uvidíme, venku nás čeká spousta těžkých utkání. V nejbližších deseti zápasech se ukáže, jestli na play-off máme.

Ale musí být příjemné, že konkurujete zrovna Capitals, kteří byli považovaní za jednoho z největších favoritů NHL.

Washington určitě čekal, že na tom bude líp. Nejspíš jsou tím vývojem sezóny trochu zklamaní, pořád jsou ale ve hře stejně jako my. Teď zase hrají dobře.

Před uzávěrkou přestupů se čekal větší humbuk, ale ani Jets moc změn neudělali.

Vyměnili jsme Oduyu, který patřil mezi naše Top 3 obránce. Jenže nikdo za něj nepřišel. Taky jsem čekal větší změny. Celkově to byla v poslední přestupový den dost nuda.

Ve Winnipegu se NHL hraje po patnácti sezónách. Jsou fanoušci pořád tak zapálení?

Naše popularita ani nestoupla, ani neopadla, protože je pořád na stejně vysoké úrovni. Blázinec celou sezónu. Nemění se to.

Na MS 2010 jste si postěžoval, jak bylo nepříjemné sledovat v televizi dokola gól, který jste inkasoval přes celé hřiště. V této sezóně máte ale na kontě zákroky, jež se dostávají do sestřihů toho nejlepšího. Máte nějaký oblíbený?

Asi ten proti Vorasovi. (V zápase s Philadelphií chytil Pavelec fantasticky do lapačky puk, který Voráček dorážel do zcela prázdné branky - pozn.). Když ale předvedete takový zákrok, tak je to i známka toho, že něco bylo špatně a vy to pak musíte napravovat.

Však jste byl taky po tom zápase hodně naštvaný.

To byl. Poněvadž 10 vteřin před koncem neuhlídáme chlapa u brankoviště a pak prohrajeme v prodloužení. Ono se to opakuje. V šatně si zahulákáme, jak nebudeme faulovat, ale po 15 vteřinách na ledě jdeme do čtyř a v oslabení dostaneme gól. Jako naposled s Edmontonem...

Loni jste vychytal týmu 21 výher z 58 zápasů. Teď už jich máte třiadvacet. Cítíte se v tomhle ohledu jako špička NHL? Váš kouč Noël prohlásil, že s  gólmany jako jste vy, se vyhrávají Stanley Cupy.

Hmm. Výher je pořád málo! Celkově z toho nemusím mít špatný pocit, ale až budeme v play off, tak to bude lepší.

Vaše výkony jsou ale dobrou startovací pozicí při jednání o nové smlouvě. Píše se o vás jako o ‚pětimiliónovém' gólmanovi, nejužitečnějším hráči týmu...

S agentem jsme se o tom trochu bavili, ale žádná jednání neprobíhají. V létě bude času dost.

Takže teď nemá ani cenu ptát se na vaši případnou účast na mistrovství světa?

Zrovna tu byl trenér Hadamczik, promluvili jsme si a on vyrazil do Montrealu. Ale ještě není čas na to řešit šampionát, když se snažíme probít do play off.

Reklama

Související témata: