Hlavní obsah

Hráči NHL podpořili homosexuální sportovce. Je mezi nimi i Jágrův spoluhráč

Praha

Daniel Alfredsson, Rick Nash, Henrik Lundqvist, Corey Perry. Čtyřka známých jmen z NHL. Jsou z odlišných klubů, přesto mají něco společného. Více než třicet hráčů z nejprestižnější hokejové ligy světa se rozhodlo podpořit v kampani homosexuální sportovce. A to v akci „Můžete hrát.“ Mezi těmi, kteří akci podporují je i Claude Giroux, třetí hráč v kanadském bodování a také Jágrův spoluhráč z Philadelphie.

Foto: Derek Gee, ČTK/AP

Claude Giroux, spoluhráč Jaromíra Jágra z Philadelhpie, se raduje z gólu do sítě Buffala.

Článek

Tato propagace si klade za cíl, aby byli opačně orientovaní sportovci bráni bez jakýchkoli předsudků. Za počinem „You can play" stojí Patrick Burke, skaut Philadelphie, který je synem Briana Burkeho, generálního manažera Toronta. A to vše jako pokračování, které započal Patrickův bratr. Brendan Burke v roce 2009 oznámil, že je gay. Chtěl tak zbořit tabu u spoluhráčů a trenérů. Chtěl zvýšit povědomí o homosexualitě v hokeji, kde on působil jako brankář. Ale o pár měsíců později zemřel při autonehodě.

V prohlášení se píše, že cílem jsou rovné podmínky, respekt a bezpečnost pro všechny sportovce bez ohledu na sexuální orientaci.

„Ty zprávy jsou velmi jednoduché a pochopitelné. Jde o variaci na myšlenku, že všechny zajímá vítězství, ale nezáleží na tom, zda je nejlepším hráčem spoluhráč nebo gay," cituje Burkeho server thestar.com.

Burke oslovil všech třicet týmů v NHL ve snaze získat podporu a našel silnou odezvu. Osm hráčů přesvědčil při utkání hvězd, které se konalo v Ottawě. Poprvé mohli fanoušci zhlédnout prezentaci v utkání mezi Rangers a Bostonem. „Jsem vděčný NHL za podporu a přijetí. Statisticky máme homosexuální hráče v NHL," pověděl také Burke.

Reklama

Související témata: