Hlavní obsah

Jedenačtyřicetiletý Kačer dohnal idol z dětství. Selänne předstihl v NHL Kurriho

Dvacítka nejlepších v bodování v nejslavnější hokejové lize světa má úzký rozlet. Šestnáct Kanaďanů, jeden Američan, jeden Čech a dva Finové. To je celý výčet. Na „posledních“ dvou místech jsou dva zástupci Finska. Legendární Jari Kurri už ale není nejlepší ze severu Evropy, už je před ním Teemu Selänne. Ikona dostihla ikonu.

Foto: ČTK/AP

Hokejový útočník Anaheimu Teemu Selänne slaví gól

Článek

„Jari byl můj idol, když jsem vyrůstal. Jeho plakát jsem měl na stěně. Naučil jsem se od něj různé věci na ledě i mimo něj. Později jsme začali být opravdu dobrými přáteli. Je to velmi zvláštní. Samozřejmě. Nikdy jsem si nepředstavoval, že můžu mít tolik bodů jako Jari Kurri. Je to velká čest," vyznal se útočník Anaheimu na stránkách nhl.com.

Oba Finové dosáhli na 1398 bodů, ale mladší z této dvojice nastřílel více gólů. V základní části NHL odehrál 1326 utkání, ve kterých vstřelil 658 gólů a na 740 přihrál. Kurri 1398 bodů nastřádal v 1251 zápasech - 601 gólů a797 přihrávek.

Tato dvojka zastupuje Evropu v NHL, ale nejvýše je Čech. Na osmém místě sedí Jaromír Jágr, před ním jsou už jen zástupci Kanady. Čtyřicetiletý Jágr má na Selänneho náskok propastných 245 bodů. Přesto Fin útočí. V gólech má Fin dvanáctou příčku, „68" o místo před ním má náskok jen pět tref. Ale Jágra toto netrápí, jak řekl před časem. Pokud by mu na tomto záleželo, neodešel by na tři sezóny do Ruska.

Jedenačtyřicetiletý Selänne prožívá v NHL devatenáctou sezónu, čtyřicetiletý Jágr o ročník mezi elitou méně. Oba patří ke starším exemplářům NHL, ale ani jeden se neztrácí. Fin vede bodování v Anaheimu. V 67 zápasech nasbíral 58 bodů, což je 0,87 bodu na jedno klání. . Jágr je ve Philadelphii třetí - 56 utkání a 44 bodů a 0,79 bodu na zápas.

Reklama