Hlavní obsah

Lemieux má v Pittsburghu sochu. Podle gólu, který si nepamatuje

PITTSBURGH

Jeden z nejlepších hokejistů historie Mario Lemieux má ode dneška v Pittsburghu sochu. Bývalý kapitán a současný majitel Penguins je na ní vyobrazen v nadživotní velikosti krátce předtím, než vstřelí jeden ze svých 690 gólů v základní části NHL.

Foto: David DeNoma, Reuters

Mario Lemieux se svou sochou před stadionem v Pittsburghu

Článek
Fotogalerie

"Když vám postaví takovou sochu, je to něco mimořádného. Pro mě, mou rodinu a samozřejmě pro fanoušky, kteří sledovali mou kariéru," uvedl šestačtyřicetiletý Lemieux při dnešním slavnostním odhalení bronzové sochy před halou Consol Energy Center.

Její autor Bruce Wolfe zachytil okamžik z 20. prosince 1988, kdy se Lemieux protáhl mezi obránci New Yorku Islanders Richem Pilonem a Jeffem Nortonem, kteří se následně srazili, a střelou zápěstím překonal brankáře Kelyho Hrudeyho. Penguins vyhráli 5:3.

"Zvažovali jsme spoustu možností. Maria, jak zvedá Stanley Cup, nebo Maria v plné rychlosti s pukem. Ale nakonec jsme se rozhodli pro to, co ho nejvíc charakterizuje. Na ledě se Mario dokázal dostat přes obránce a střílel úžasné góly. Mimo led zase překonával mnoho překážek," uvedl výkonný šéf a prezident Pittsburghu David Morehouse.

Lemieux souhlasil se vznikem své sochy až po mnohaletém přemlouvání a paradoxní je, že na gól, který zobrazuje, si prý vůbec nevzpomíná.

Montrealský rodák Lemieux, k němuž stále vzhlíží jeho někdejší učedník Jaromír Jágr, je s Penguins pevně spjatý. Klub si ho vybral v roce 1984 jako jedničku draftu a on je mu věrný dodnes.

Na začátku 90. let ho dovedl k dvěma Stanley Cupům, v jeho dresu vyhrál šestkrát kanadské bodování a třikrát získal prestižní Hart Trophy. Přestože velkou část jeho kariéry ovlivňovaly zdravotní potíže, kvůli nimž neodehrál ani tisícovku zápasů, nasbíral 1723 bodů za 690 gólů a 1033 asistencí.

"Vynechal jsem strašně moc utkání, strašně moc sezon za ta léta. Bylo by hezké vědět, kolik bodů bych měl, kdybych odehrál třeba 1500 zápasů. Kdo ví, kam až by to došlo," poznamenal dnes Lemieux, jenž definitivně ukončil kariéru v roce 2006.

Reklama

Související témata: