Hlavní obsah

Phoenix - Nashville 4:5Erat pomohl v NHL třemi body k výhře svého týmu

New York

Český útočník Martin Erat se v pondělním utkání NHL podílel gólem a dvěma asistencemi na výhře Nashvillu 5:4 po samostatných nájezdech ve Phoenixu. Třebíčský rodák dostal od trenéra Barryho Trotze důvěru i v penaltovém rozstřelu, ale stejně jako domácí Radim Vrbata ve druhé sérii neuspěl. Vítězný nájezd proměnil Andrej Kosticyn.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Český útočník Nashvillu Martin Erat se raduje z gólu.

Článek

Erat, třetí hvězda zápasu, otevřel v první třetině skóre a i s přispěním jeho přihrávek si Predators vybudovali vedení 4:2. Domácí však v závěrečné části srovnali, přičemž u třetí branky týmu asistovali Michal Rozsíval a Vrbata.

"Na naší střídačce zavládlo zklamání, když soupeř v závěru dvěma góly dotáhl skóre, ale důležité je, že jsme nakonec získali oba body. To je podstatné," uvedl brankář Pekka Rinne, který v lize vévodí gólmanům v počtu výher (39).

Finský útočník Saku Koivu odehrál tisící utkání v NHL, jubileum ale výhrou neoslavil. Anaheim sice na ledě Colorada v Denveru dvakrát zlikvidoval jednobrankový náskok soupeře, nakonec však prohrál 2:3 v prodloužení. U druhého gólu vítězů si připsal asistenci Jan Hejda, jehož střelu od levého hrazení tečoval Kevin Porter. Zápas rozhodl nováček Gabriel Landeskog.

Selänne z historického gólu radost neměl

Další finský hokejista a Koivův spoluhráč Teemu Selänne se díky jedné vstřelené brance osamostatnil na 19. místě v historické tabulce produktivity soutěže. Ziskem 1399. bodu v kariéře se posunul v pořadí před jiného Fina Jariho Kurriho, který pro něj v dětství představoval vzor.

"Příliš šťastný z toho právě teď nejsem, jediným naším cílem tady bylo vítězství," řekl Selänne. Na kontě má nyní 659 branek a 740 asistencí v 1329 odehraných utkáních. Na dálku soupeří s Jaromírem Jágrem o post nejlepšího evropského kanonýra všech dob. Český hráč má aktuálně k dobru pět zásahů.

Anaheim je v Západní konferenci dvanáctý a na osmé Colorado už ztrácí devět bodů. O bod zpět za týmem Avalanche je deváté San Jose, které zvítězilo v Edmontonu 3:2. Sharks v zápase ztratili vedení 1:0 a 2:1, soupeř nenašel odpověď až na trefu Logana Couturea ze 41. minuty. San Jose přerušilo sérii pěti porážek.

"Hrozně moc jsme tu výhru potřebovali. V poslední době nám to nešlo, jsou to pro nás velmi cenné body. Doufám, že nám to dodá sebevědomí, každý zápas je teď pro nás důležitý. Nám už play off začalo," řekl Joe Thornton, který dal druhý gól San Jose a na ten vítězný přihrál.

Blíží se i návrat českého útočníka Martina Havláta, který chybí San Jose od 21. prosince. Poslední zprávy hovoří o tom, že by se mohl vrátit příští týden.

Buffalo zajistil výhru Myers

Ve Východní konferenci je v podobné situaci Buffalo, které doma udolalo Montreal 3:2 v prodloužení a na devátém místě ztrácí dva body na poslední postupovou příčku do play off. S hráči Sabres neotřáslo ani vyrovnání soupeře v čase 59:55 a ve druhé minutě prodloužení rozhodl o výhře domácího týmu Tyler Myers.

"Řekl bych, že před dvěma měsíci by vyrovnávací gól v samotném závěru s námi pěkně zamával. Ale od té doby jsme ušli kus cesty. Takové góly vám nikdy na psychice nepřidají, ale líbilo se mi, jak jsme se s tím vypořádali. Je to znamení vnitřní síly a vůle," uvedl Myers.

Montreal, nejslabší tým ve Východní konferenci, tak nenavázal na překvapivé vítězství ve Vancouveru. Ale trenér Randy Cunneyworth si pochvaloval nasazení všech hráčů. "Nepovažuji dnešní zápas za krok zpátky. Naopak jsem nadšený, jak kluci bojovali. Nechali tam všechno, co v sobě měli," uvedl.

Hokejová NHL:
Buffalo - Montreal 3:2 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 32. a 42. Ennis, 63. Myers - 5. Cole, 60. Desharnais. Střely na branku: 36:28. Diváci: 18.690.
Colorado - Anaheim 3:2 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 11. McGinn, 54. Porter (Hejda), 62. Landeskog - 40. Beauchemin, 57. Selänne. Střely na branku: 33:40. Diváci: 15.045.
Edmonton - San Jose 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky: 20. Ryan Whitney, 35. T. Hall - 2. Mitchell, 32. J. Thornton, 41. Couture. Střely na branku: 22:33. Diváci: 16.839.
Phoenix - Nashville 4:5 po sam. nájezdech (0:1, 2:2, 2:1 - 0:0)
Branky: 21. a 56. Langkow, 35. Yandle, 48. Ekman-Larsson (Rozsíval, Vrbata) - 20. Erat, 32. Fisher (Erat), 39. Bouillon (Erat), 43. C. Smith, rozhodující nájezd A. Kosticyn. Střely na branku: 35:35. Diváci: 11.518.

Reklama