Hlavní obsah

Jágr je v NHL nominován na cenu za oddanost hokeji. Uspěje kluk ze statku v Hnidousích?

Aktualizováno

Hokeji dává od dětství vše, nepřestává ani ve čtyřiceti, jeho jméno má v nejslavnější lize velkou váhu. I proto byl Jaromír Jágr vybrán Letci z Philadelphie na cenu Billa Mastertona za oddanost hokeji. Třicet kandidátů z NHL a jen jeden vyhraje.

Foto: ČTK/AP

Jaromír Jágr ve Philadelphii

Článek

Každý z týmů NHL vybírá ze svých řad jednoho kandidáta, z nich pak vzejde finálová trojka a nakonec i vítěz. Jágrova cesta za mimořádnou trofejí je tedy ještě dlouhá a trnitá. Jisté ovšem je, že se dosud žádnému Čechovi nepodařilo ocenění získat. Druhým nominovaným Čechem je Petr Sýkora z New Jersey.

Poprvé byla udělena v sezóně 1967/1968. Jágr, který se po třech letech vrátil z Kontinentální ligy do nejuznávanější hokejové soutěže světa, byl nominován Philadelphií. Trofej je udělována za vytrvalost, sportovní chování a oddanost hokeji. V minulém ročníku NHL tuto cenu přebral právě zástupce Letců Ian Laperrière.

Cenu Billa Mastertona mají doma velká jména, která zná celý hokejový svět. Sezóna 1992/1993 a Mario Lemieux, 2002/2003 a Steve Yzerman, v ročníku 2005/2006 ji pak dostal finský blesk Teemu Selänne.

Bude oceněn i kluk, který vyrůstal na statku v Hnidousích? V šestnácti už hrál nejvyšší československou soutěž, v NHL získal dvakrát Stanley Cup, pětkrát se stál králem kanadského bodování, byl zvolen nejužitečnějším hráčem ligy, nesčetněkrát byl zařazen do All-star teamu, je osmým nejproduktivnějším hokejistou v historii NHL, dvakrát slavil titul mistra světa, radoval se z triumfu na olympiádě v Naganu...

Bude to pro rok 2012 stačit, nebo si Jágr ještě počká a bude hrát dále? Napoví 20. červen v Las Vegas, tam bude oznámen vítěz.

Bill Masterton Memorial Trophy
Trofej vznikla na počest první oběti profesionálního hokeje. Pro NHL ji věnovala asociace novinářů, podle jejíhož rozhodnutí se každoročně uděluje hráči, který spojuje své mistrovství s příkladnou oddaností a věrností hokeji. Přitom se nejprve vybírají kandidáti z každého týmu, z nich teprve vzejdou tři finalisté a pozdější vítěz.
(Zdroj: Wikipedia)

Reklama