Hlavní obsah

Je nejtalentovanějším hokejistou světa. Přesto slavnou NHL odmítl

Ještě mu není ani dvacet, ale už o něm hokejoví experti mluví jako o nejtalentovanějším hráči současnosti. Jevgenij Kuzněcov je juniorským mistrem světa z loňského roku, z posledního šampionátu má světové stříbro. Na ledě tohohle útočníka se šikovnýma rukama nepřehlédnete. V největších arénách světa jej však neuvidíte, Kuzněcov totiž odmítl nabídku z NHL a hodlá i příští sezónu zůstat v Kontinentální lize (KHL).

Foto: ČTK/AP

Ruský hokejista Jevgenij Kuzněcov

Článek

Třetí gól Kuzněcova v semifinále MS do 20 let

Parádní akce Kuzněcova proti Finsku

Petr Vampola a Jevgenij Kuzněcov baví diváky

Kuzněcov je už od roku 2010 draftován do NHL týmem Washington Capitals, ovšem dosud svůj talent věnoval hře za rodný Čeljabinsk. Tam patří od loňské sezóny k nejlepším hráčům, ačkoliv je v týmu ze všech nejmladší. Letos nasbíral v KHL 41 bodů v 49 zápasech a táhne klub i v play-off - Traktor zatím drží ve čtvrtfinále krok s mnohem silnější Kazaní.

"Podle mne už přerostl úroveň KHL. V zámořské NHL by se určitě neztratil," myslí si bývalý hokejový internacionál Andrej Nikolišin, jenž má na kontě 10 sezón v NHL.  A šest z nich mimochodem odehrál právě ve Washingtonu.

V týmu Capitals by to Kuzněcovovi vedle krajanů Ovečkina a Sjomina či švédského mladíka Bäckströma náramně slušelo a vedení klubu s ním pro přípravu na další sezónu počítalo, jenže... Nejlepší útočník a nejužitečnější hráč posledního MS do 20 let se rozhodl, že chce ještě další rok strávit na rodné hroudě.

"Je to chlapík!" ocenil jeho rozhodnutí někdejší hráč i trenér ruské reprezentace Boris Michajlov. "Udělal správné, promyšlené a vznešené rozhodnutí. Jeho herní mistrovství tak může ještě správně dozrát, rok v KHL mu pomůže," myslí si.

Co v Americe? Pracovat někde v McDonaldu?

Kuzněcov chce mít jistotu, že až nastane čas k odchodu do NHL, dostane takové podmínky, aby byl platnou součástí hlavního týmu a ne aby musel pendlovat někde na farmě. "Mnohokrát mi nabízeli, abych přišel do Ameriky a hrál tam juniorskou ligu. A jsem moc rád, že jsem dal na rady mého agenta a neodešel. Abych pak skončil někde v McDonaldu? Mýt okna můžu i tady," vzkázal hrdě do zámoří.

Jeho myšlenky se teď soustředí především na úspěch s Čeljabinskem, ovšem zda v mateřském klubu stráví i další sezónu, není tak úplně jisté. Po sezóně mu vyprší smlouva a spekuluje se o tom, že o něj má vážný zájem tým Salavat Julajev Ufa, kterému hrozí odchod lídra Alexandra Radulova. A tam či v jiných bohatých ruských klubech by si mladíček mohl vydělat i pětkrát více než v NHL, protože Washington mu může nabídnout jen nováčkovský kontrakt za necelý milión dolarů.

Reklama

Související témata: