Hlavní obsah

USA Today: Jágr je opět v čele, tentokrát ale české extraligy

Vedoucí postavení Jaromíra Jágra v kanadském bodování české extraligy poutá pozornost i v zámoří. List USA Today připomněl, že nejlépe placený hráč kanadsko-americké soutěže vede ligové statistiky po dvou sezónách, kdy se v NHL neobjevoval mezi desítkou nejproduktivnějších hráčů.

Článek

Že jde o českou extraligu, a ne o NHL, přitom list nijak nepodceňuje, naopak. "Jágrovo vedení vůbec není bezvýznamné, protože v české extralize nyní nastupuje 52 hráčů z NHL," napsal list a pro názornost vypíchl jména Milana Hejduka z Colorada a Patrika Eliáše z New Jersey.

Jágr je jedním z 208 hráčů, kteří v době výluky NHL zamířili hrát na starý kontinent. USA Today upozorňuje, že hokejisté za výpomoc v evropských ligách inkasují "jen zlomek svého platu v NHL a musejí vrátit pojistné".

Výborný na dohled

Jágr ve svém nejlepším období v dresu Pittsburghu vyhrál čtyřikrát za sebou kanadské bodování NHL a celkem získal Art Ross Trophy pětkrát. Po odchodu do Washingtonu v roce 2001 ale nikdy nedosáhl hranice 80 bodů. Vloni se stal hráčem New Yorku Rangers a v 31 zápasech v jeho dresu získal 29 bodů.

Jako útočník Kladna, kde působil před svým odchodem do zámoří v roce 1990 a krátce také v době předchozí výluky před deseti lety, má nyní na kontě z 12 zápasů 19 bodů. Z hráčů NHL mu je nejblíže David Výborný z Columbusu, nyní ve službách Sparty Praha. Ve 14 zápasech nasbíral 15 bodů.

Na Slovensku čaruje Gáborík

USA Today neopomíjí ani 13 slovenských hokejistů, kteří v současnosti hrají za domácí kluby. Jeho pozornost poutá hlavně Marián Gáborík, který v trenčínském dresu vévodí produktivitě extraligy s 23 body z 13 zápasů. Vloni přitom zažil v zámoří chudší rok poté, co se dlouho nedokázal s Minnesotou dohodnout na nové smlouvě.

Na Slovensku ale Gáborík září. "Napomohlo tomu, že jeho spoluhráči jsou členové All Stars týmu Pavol Demitra a Marián Hossa," upozornil USA Today na další členy elitní trenčínské formace, kteří mají na kontě 22, respektive 18 bodů.

Reklama