Hlavní obsah

Carolina - Florida 3:1Fleischmann se jako jediný Čech trefil, ale k vítězství Floridy to nepomohlo

Tomáš Fleischmann byl jediný z Čechů, který skóroval ve středečních zápasech NHL. Rodák z Kopřivnice vstřelil branku Carolině, ale Panteři přesto na jejím ledě prohráli 1:3. Český útočník si ale vyrovnal své gólové maximum z ročníku 2009/2010. kdy vstřelil 23 branek.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Tomáš Fleischmann střílí gól do sítě Caroliny.

Článek

Hurricanes si připsali čtvrtou výhru v řadě, o což se dvěma zásahy zasloužil Eric Staal. U druhého gólu kanadskému útočníkovi asistoval Jiří Tlustý.

Zatímco Florida vede Jihovýchodní divizi a je blízko první účasti v play off od roku 2000, Carolina se nenápadně přibližuje poslednímu postupovému místu. Nyní má manko pět bodů. "Během Utkání hvězd jsme měli pohovory a vyříkali jsme si určité věci. Mluvili jsme o tom, že naši klíčoví hráči musejí tým táhnout, a to od té doby dělají. Bojují, nic není ztraceno. Do každého zápasu dávají vše. Uvidíme, kam nás tento přístup dostane na konci sezóny," uvedl trenér Kirk Muller.

Jeho slova byla zřejmě adresovaná kapitánu Staalovi, jenž v posledních dvou utkáních dal pokaždé dvě branky. Celkově po Utkání hvězd nasbíral v 23 zápasech 30 bodů za 12 branek a 18 asistencí. "Hrajeme ale hlavně dobře jako tým. Jeden bojuje za druhého. V tom musíme pokračovat, teď nás čeká důležitý víkend," podotkl Staal.

Vzpruhou pro Hurricanes byl i návrat obránce Joniho Pitkänena, který kvůli zranění levého kolena a otřesu mozku vynechal 44 zápasů. "Nepamatuji, kdy jsem byl naposledy tak nervózní před zápasem. První třetina byla nesmírně rychlá. Až postupem času jsem se začal cítit lépe," popsal dojmy z comebacku Pitkänen, který v polovině utkání zvýšil na 2:0.

Poté se finský zadák nechtěně podílel také na Fleischmannově trefě. Český útočník se dostal k bekhendové dorážce, kterou si Pitkänen srazil do branky. Floridě zbývá v základní části odehrát ještě devět zápasů, v nichž může Fleischmann osobní gólové maximum překonat. Bodový rekord si už stanovil v minulém utkání, aktuálně má na kontě 53 bodů.

Buffalo přehrálo Montreal

Hokejisté Buffala v domácím prostředí přehráli Montreal 3:0 a ve Východní konferenci se bodově vyrovnali osmému Washingtonu. Sabres si branky rovnoměrně rozložili do každé třetiny, dvě z nich vsítil Cody Hodgson. Gólman Ryan Miller zlikvidoval 34 střel a připsal si šestou nulu sezóny.

Přitom Sabres vypadali koncem ledna na odpis, pohybovali se u dna konference, ale i jim zjevně prospěla přestávka kvůli Utkání hvězd. Od té doby nebodovali jenom v pěti z 26 utkání. "Víme, že nás každý odepisoval. My jsme se jen snažili sami sobě dokázat, že jsme lepším týmem, než ukazuje tabulka," vysvětlil Derek Roy.

Pátá výhra Chicaga v řadě

Do formy se dostávají i hokejisté Chicaga, kteří na svém ledě zdolali Vancouver 2:1 v prodloužení a připsali si pátou výhru v řadě. Hosté vedli gólem Jannika Hansena z úvodní minuty, domácí srovnali krok v druhé části zásluhou trefy Patricka Kanea. V prodloužení dokonal obrat v čase 62:42 Andrew Shaw.

Dvacetiletý hráč překvapuje svou produktivitou, když i přes nízký věk a čas na ledě vstřelil 11 branek včetně dvou vítězných. I jeho poslední trefa prozrazuje tajemství jeho úspěchu: vybojovat si místo v prostoru před brankou a nadělat tam řádný zmatek. Pak se k němu může přiklonit i štěstí, jako tomu bylo ve středu. Johnny Oduya ho trefil do levé nohy, od níž se puk odrazil do branky.

"Je to pro nás cenné vítězství, každý se o ně zasloužil, bylo týmové. Prokázali jsme všichni vůli po výhře. Byla to velká zkouška na play off," uvedl Shaw.

V předchozích sezonách na sebe oba týmy ve vyřazovací části často narážely, panuje mezi nimi rivalita, kterou ještě rozdmýchal obránce Blackhawks Duncan Keith. Po jeho úderu loktem do hlavy nedohrál utkání nejproduktivnější hráč Canucks Daniel Sedin.

Odplata za střet v úvodu?

Šlo zřejmě o odplatu za střet z úvodu zápasu. Za svůj pozdější prohřešek obdržel Keith jenom menší trest. "Očekával jsem vyšší trest, nechme vedení ligy, ať to posoudí. Nesnažil jsem se ho zranit. Doufám, že je v pořádku. Je to jeden z jejich nejlepších hráčů. Je potřeba, aby hrál," uvedl obránce Chicaga.

"Každý tu ránu do hlavy viděl. Více o jeho zdravotním stavu budu vědět později," řekl trenér Canucks Alain Vigneault, podle něhož šlo o úmyslný zákrok. "Takové údery do hokeje nepatří. Ukazuje to na jeho nedostatek respektu vůči soupeři," doplnil Henrik Sedin, Danielovo dvojče. Jejich spoluhráče Kevina Bieksu to ale nepřekvapilo. "Určitě bych ho (Keitha) nenominoval na trofej Lady Byngové (pro nejslušnějšího hráče ligy). Musíte si na něj dávat pozor."

Slabá chvíle Detroitu

V nepravý čas si slabší chvilku vybrali hokejisté Detroitu, kteří podlehli na ledě New Yorku Rangers 1:2 v prodloužení. Hostující Red Wings, které sužuje rozsáhlá marodka (včetně zraněného Jakuba Kindla), vedli od čtvrté minuty gólem Henrika Zetterberga. Ale domácí po individuální akci Brada Richardse srovnali a v prodloužení střelou z mezikruží rozhodl Ryan Callahan.

Rangers si upevnili vedení ve Východní konferenci, v níž mají tři body náskoku před Pittsburghem. Na lídra soutěže St. Louis, který ve středu prohrál v Anaheimu 3:4, jim schází bod.

Statistika NHL:
Buffalo - Montreal 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky: 7. a 53. Hodgson, 23. Pominville. Střely na branku: 31:34. Diváci: 18.690.
Carolina - Florida 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky: 1. a 49. E. Staal (na druhou Tlustý), 31. Pitkänen - 33. Fleischmann. Střely na branku: 39:31. Diváci: 18.680.
NY Rangers - Detroit 2:1 v prodl. (1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branky: 15. B. Richards, 63. Callahan - 4. Zetterberg. Střely na branku: 34:27. Diváci: 18.200.
Chicago - Vancouver 2:1 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)
Branky: 24. P. Kane, 63. Shaw - 1. Hansen. Střely na branku: 37:24. Diváci: 21.275.
Anaheim - St. Louis 4:3 (1:2, 1:0, 2:1)
Branky: 11. Fowler, 27. Bonino, 48. Smith-Pelly, 55. J. Blake - 7. Schwartz, 13. Backes, 45. Perron. Střely na branku: 22:38. Diváci: 14.494.

Reklama