Hlavní obsah

Columbus - Detroit 4:2Prospal pomohl Columbusu vrátit Detroitu prohru, Rangers vedou NHL

Aktualizováno

Český útočník Václav Prospal pomohl ve středečním utkání NHL jedním gólem Columbusu k výhře 4:2 nad Detroitem. Nejhorší tým soutěže se soupeři pomstil za dva dny starý debakl 2:7. Na rozdíl od předchozího zápasu zvládli Blue Jackets lépe start do utkání a v 15. minutě vedli 2:0. Úvodní trefu obstaral právě Prospal, který se prosadil z dorážky.

Foto: ČTK/AP

Hokejista Edmontonu Aleš Hemský v souboji se Stephanem Robidas z Dallasu. Český forvard dal v utkání gól, z vítězství se ale radoval soupeř.

Článek
Fotogalerie

V brance Columbusu se objevil Allen York, náhradník Stevea Masona, který byl ve středu ráno zraněn po zásahu pukem do masky od spoluhráče Coltona Gilliese. A York byl hlavní hvězdou duelu, když kryl 29 střel soupeře a připsal si premiérové vítězství v soutěži.

"Chtěl jsem to brát jako normální zápas, ale byl jsem tak natěšený, že jsem nemohl pořádně usnout. Probudil jsem se asi sedmkrát," popsal svůj předzápasový stav York.

Předchozí utkání ztratil Columbus v Detroitu už v úvodní části, kdy čtyřikrát inkasoval. Tentokrát dali Blue Jackets dva góly v první třetině, a přestože hosté ještě do přestávky snížili, dokázali dalšími dvěma zásahy v prostřední části soupeře definitivně zlomit.

"Celé naše mužstvo podalo slabý výkon. Mírně řečeno, byl jsem tím překvapen. Ale je potřeba soupeře pochválit. Předchozí utkání byli u nás zoufalí a dnes ukázali, jací jsou profesionálové. Za vítězstvím šli hodně tvrdě, zatímco my jsme nebojovali. A v této soutěži vyhrává 99 procent zápasů tým, který dře nejvíc," uvedl hostující trenér Mike Babcock.

Rangers se vyhoupli do čela

Hokejisté New Yorku Rangers zvítězili ve Winnipegu 4:2 a vyhoupli se do čela NHL. Rangers přitom po 25 minutách hry prohrávali 0:2, gólem v oslabení je ale nastartoval Michael Del Zotto a před druhou přestávkou srovnal skóre Ryan Callahan. V závěrečné části dokonali Rangers obrat dalšími dvěma zásahy.

"Zlomovým okamžikem byl gól na 1:2 v oslabení. Od té doby jsme začali předvádět svou hru. Je to naopak zaskočilo, myslím, že každý na stadionu musel cítit, že se role obrací," uvedl brankář Rangers Henrik Lundqvist, s nímž souhlasil i trenér týmu John Tortorella. "Místo abychom prohrávali 0:3, to bylo 1:2. A posledních 35 minut pak bylo z naší strany nejlepších, jaké jsme v poslední době odehráli," dodal.

Pavelec výhru nevychytal

Hráčům Jets, za které si brankář Ondřej Pavelec připsal 24 zásahů, se prohrou účast v play-off přesouvá do teoretické roviny. Nyní ztrácejí osm bodů na poslední postupové místo a do konce základní části jim chybí odehrát už jenom pět zápasů.

Český hokejista Aleš Hemský vstřelil desátý gól sezony, kterým zmírnil porážku Edmontonu 1:3 s Dallasem. Osmadvacetiletý útočník připravil brankáře Kariho Lehtonena o čisté konto ve 49. minutě, když se k němu po střele od modré čáry odrazil kotouč od zadního mantinelu. Gólem do odkryté branky uzavřel skóre zápasu. Hemský se trefil poprvé od svého premiérového hattricku v NHL, který zaznamenal před čtyřmi zápasy.

Hostující Stars, za něž se v zápase dvakrát trefil a jednou asistoval Michael Ryder, se díky vítězství posunuli do čela Pacifické divize a jsou třetí v Západní konferenci. Před prvním nepostupujícím týmem, devátým Phoenixem, ale mají náskok jen dvou bodů. "Už jsme letos v takové situaci nějakou dobu byli. Stačí jedna porážka a jste na samotné hranici. Je to napínavé, v sázce je hodně. Proto je dnešní vítězství cenné," řekl obránce Dallasu Sheldon Souray, který v minulosti hrál v dresu Oilers.

Hokejisty Phoenixu vytlačilo z elitní osmičky Los Angeles, které zvítězilo v Calgary 3:0. Brankář Jonathan Quick zastavil 19 střel soupeře a zaznamenal deváté čisté konto sezony. Vytvořil tím klubový rekord, o který se před zápasem dělil s Rogiem Vachonem (8 nul v sezoně 1976/77).

Situace se komplikuje Coloradu. Rovněž i tým Avalanche vyšel gólově naprázdno, když ve Vancouveru podlehl 0:1. Jedinou branku vstřelil v první třetině v oslabení Chris Higgins, gólman Corey Schneider se zaskvěl 43 úspěšnými zásahy a připsal si třetí nulu v sezoně. Desáté Colorado tak ztrácí na osmé San Jose, které ve středu prohrálo 1:3 v Anaheimu, dva body. Jenže sedmý až devátý tým Západní konference má o dva zápasy odehráno méně než Avalanche.

Výsledky NHL
Winnipeg - NY Rangers 2:4 (0:0, 2:2, 0:2)
Branky: 24. Machacek, 25. Little - 28. Del Zotto, 39. Callahan, 44. B. Boyle, 51. Stepan. Brankář Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg 58 minut a 22 sekund, inkasoval čtyři branky z 28 střel a úspěšnost zásahů měl 85,71 procenta. Střely na branku: 24:28. Diváci: 15.004.
Columbus - Detroit 4:2 (2:1, 2:0, 0:1)
Branky: 7. Prospal, 15. Dorsett, 35. Brassard, 56. Umberger - 17. Zetterberg, 50. Kronwall. Střely na branku: 31:31. Diváci: 12.432.
Calgary - Los Angeles 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 6. Mitchell, 25. D. Brown, 59. Justin Williams. Střely na branku: 19:30. Diváci: 19.289.
Edmonton - Dallas 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky: 49. Hemský - 12. a 45. Ryder, 26. Ribeiro. Střely na branku: 32:25. Diváci: 16.839.
Vancouver - Colorado 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka: 18. Higgins. Střely na branku: 22:43. Diváci: 18.890.
Anaheim - San Jose 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky: 30. Ryan, 46. Selänne, 60. Perry - 31. Clowe. Střely na branku: 28:29. Diváci: 14.780.

Reklama