Hlavní obsah

Džegr zabere v pravý čas. Na tohle čekal celý rok, chválí "68" Voráček

Philadelphia

Gólů jako máku, rvaček a ostrých střetů ještě víc. Srážka nesmiřitelných rivalů Pittsburghu a Philadelphie v úvodním kole play-off Východní konference NHL vyústila ve strhující bitvu o Pensylvánii. Překvapivě v ní zatím výsledkově dominují Flyers, v jejichž středu hrají klíčové party čeští hokejisté Jaromír Jágr s Jakubem Voráčkem.

Jágrova skvělá práce a asistence

 
Článek

Tipovat před startem série stav 3:0 na zápasy pro Philadelphii by asi byla velká troufalost. Realita play off je ale jiná a Pittsburgh se trápí...

Jágr: V naší kabině ale bylo hodně sebevědomí. Věřili jsme, že můžeme být úspěšní, čtyřikrát jsme je porazili v základní části. Umíme lítat nahoru dolů jako oni, máme spoustu hráčů, kteří jsou schopni hrát tenhle styl. A také máme spoustu mladých, takže nás neovlivní únava. Můžeme si dovolit jít do takového hokeje. Každý tým na to nemá, my ano. Na druhou stranu i v Pittsburghu si určitě před začátkem série hodně věřili...

Voráček: Penguins byli hodně favorizovaní a média si teď lámou hlavu, proč hrají tak blbě v defenzivě. (směje se) My ale hrajeme dobře celý rok. Byli jsme druhý nejlepší tým v počtu vstřelených gólů, teď jsme Pittsburghu dali dvacet gólů ve třech zápasech. To snad mluví samo za sebe... Máme výhodu, že se dokáže prosadit každá lajna, v každém utkání to tam padne někomu jinému. Je dobře, že to neleží jen na několika jedincích.

Bitva o Pensylvánii je zatím nejatraktivnější sérií. Je to pro vás překvapení?

Voráček: Je to jedině dobře. Série je vyhecovaná, pere se to, je hodně vylučovaných a padá spousta gólů. Pro oko diváka je to jedině dobře. A zaplať pánbůh, že jsme jediný zápas od ukončení série.

Jágr: Konkrétně nedělní utkání bylo ale extrémně dlouhé, nikdy jsem tak dlouhý zápas bez prodloužení nesehrál. Posledních deset minut se hrálo snad hodinu. Ale takové je prostě play off. Pittsburgh dělá maximum, aby sérii otočil, my zase, abychom ji ve středu ukončili.

Zvrátit z 0:3 na zápasy není statisticky moc pravděpodobné. Nebudete to mít ve středu v hlavách?

Jágr: Musíme zůstat tam, kde jsme. A začít alespoň tak dobře jako v neděli, kdy jsme po první třetině konečně vedli. Soupeř sice zase dal první gól, ale dokázali jsme otočit a byl to zatím nejlepší úvod zápasu, jaký jsme předvedli.

Voráček: Statistiky vůbec nesledujeme. Ve středu se budeme snažit hrát náš hokej a ještě je k tomu trošku zmlátit. (směje se)

Jakube, jak se vám líbí Jaromírovy výkony? V neděli tři asistence, třetí hvězda zápasu...

Voráček: Džegr hraje výborně. Však taky celý rok na play-off čekal. On dokáže nejvíc zabrat, když je to třeba, a to z něj dělá tak velkého hráče. Ta přihrávka na sedmý gól? To jsem v životě neviděl! (Jágr s protivníkem na zádech dokázal jednou rukou přistrčit puk Girouxovi, který poté vstřelil sedmou branku Letců – pozn. red.)

Co zatím říkáte na hvězdy Pittsburghu, které příliš nezáří? Opěvovaný Crosby byl v neděli spíš za rváče než za ofenzivní ikonu...

Voráček: Je to jejich kapitán a dělal, co je třeba za stavu 0:2 na zápasy. My jsme ale odvedli dobrou práci. Když jsme potřebovali dát gól, tak nám to tam spadlo.

Na ledě se znatelně přiostřila atmosféra. Nebylo to třeba až nebezpečné? Bolel nedělní zápas víc než jiné?

Jágr: Z hlediště to muselo asi vypadat hodně ostře, ale my jsme na takovou hru zvyklí. A když se podíváte na ostatní série, tak tam najdete taky spoustu tvrdých střetů a šarvátek. V tom se ta naše s Pittsburghem zase tolik neliší.

Voráček: To jsou emoce v play-off. K hokeji to patří a pro diváky to musel být skvělý zápas.

Co si budete opakovat před začátkem středečního utkání?

Jágr: Jestli něco musíme, tak dát si pozor na přesilovky Penguins. Hráči jako Crosby, Malkin, Neal nebo Letang jsou v početní výhodě ještě nebezpečnější než obvykle.

Reklama

Související témata: