Hlavní obsah

Jágr: Novináři z Pittsburghu konečně píší pravdu a já si užívám, že nejsem pod tlakem

Útočník Jaromír Jágr si ve vyřazovací části NHL užívá, že není pod takovým tlakem jako v minulosti. Český hokejista Philadelphie Flyers to řekl v noci na čtvrtek po čtvrtém zápase prvního kola play-off s Pittsburghem, v němž Letci podlehli vysoko 3:10. Dodal, že je to tím, že "od něj nikdo nic nečeká a že může akorát překvapit".

Foto: Tim Shaffer , ČTK/AP

Jaromír Jágr přihlíží gólu do branky Pittsburghu.

Článek

"To je daleko jednodušší, než to bylo dříve," řekl. "Pokud bych se necítil dobře a všichni by čekali na to, co tam udělám, to je potom problém. To je to nejtěžší, co ten hokejista zažívá. Pokud ten tým na něj čeká a je to jejich kapitán nebo hlavní strůjce ofenzivy a najednou se necítí dobře, tak to je hodně fyzicky a psychicky náročné," doplnil čtyřicetiletý český útočník, který se loni na podzim do NHL vrátil po tříleté pauze, během níž hrál v KHL za Omsk.

V současnosti se Jágr cítí dobře a doufá, že toho využije v následujících zápasech. Jeho zkušenosti jsou častokrát v kontrastu se spoluhráči v týmu Letců, který má velmi nízký věkový průměr. Nějaké mazácké rady jsou ale podle českého útočníka zbytečné, jako kdyby rodiče něco zakazovali dětem. "Stejně to udělají. Děti jsou děti," podotkl.

Upozornil, že většina spoluhráčů hraje první play-off v kariéře. "Každý hráč si tím musí projít a získávat zkušenosti. Nikdo si nemohl myslet, že vyhrajeme čtyři nebo 16 zápasů za sebou. Musejí se naučit vyhrávat jakékoli zápasy, a když ten zápas prohrajeme, tak se musejí naučit co nejrychleji to zapomenout a připravit se na další zápasy. Je to těžké, ale nic jiného ti nezbývá. Nikdo jiný ti nepomůže," řekl Jágr.

Vyhecovaná série

Současná série s Tučňáky, za něž Jágr kdysi hrával, je velmi vyhecovaná. Pittsburgh, který stejně jako Philadelphie leží v Pensylvánii, je odvěkým rivalem Letců. Jágr si ale takové věci nepřipouští, byť je nyní v Pittsburghu nevítanou osobou. Před jeho návratem do NHL se totiž spekulovalo o tom, že znovu zamíří právě tam. Nakonec ale skončil v konkurenčním týmu Flyers, což mu fanoušci Tučňáků nemohou zapomenout.

Jágr nicméně vítá střízlivější pohled na věc po nedávných nezdarech Pittsburghu, kdy se začalo psát, že klub udělal chybu, když jej nezískal. Celou záležitost ale označuje spíše za výtvor novinářů.

"Myslím, že jsem byl nespravedlivě obviněný z něčeho, co jsem neudělal. A na druhou stranu teď, když se nedařilo Pittsburghu, tak využijí situace a začali psát trochu pravdu, jak to opravdu bylo s tou nabídkou. Kdo mě chtěl a jestli mě vůbec chtěli," sdělil český útočník. Do svého někdejšího působiště se opět podívá v pátek, kdy se tam odehraje pátý zápas série.

Jasný člen Síně slávy

Jágr je považován za nejlepšího hráče české hokejové historie, v NHL se o něm hovoří jako o jasném budoucím členovi tamní Síně slávy. Vedle dvou Stanleyových pohárů získal i dva tituly mistra světa a zlatou olympijskou medaili. V historické tabulce kanadského bodování zámořské soutěže je nejúspěšnějším Evropanem.

Reklama

Související témata: