Hlavní obsah

Hrdina, nebo hlupák? Jágr brání ruského gólmana Flyers

Ruský gólman ve službách Philadelphie Ilja Bryzgalov nemá během série play-off NHL s Pittsburghem právě oslnivá čísla. Odchytal něco přes deset třetin a inkasoval sedmnáctkrát. Přesto mají Letci v bláznivé sérii plné přestřelek nad Tučňáky navrch a v pátém utkání v noci z pátku na sobotu mohou rozhodnout o svém postupu.

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Gólman Ilja Bryzgalov v akci. V sérii s Pittsburghem se mu příliš nedaří, přesto jsou Flyers blízko postupu.

Článek

Zatímco spoluhráči Bryzgalova brání, samotný gólman má jasno. „Brankář má jen dvě cesty. Buď je za hrdinu, nebo za pitomce,“ uvedl už loni na jaře. Teď je v podobné roli. Když dotáhne Flyers k postupu, budou ho oslavovat.

V prvních třech utkáních série byl za hrdinu, ve středu v noci za pitomce. Letci chtěli dotáhnout sérii ke konci v nejkratším možném čase, ale Tučňáci je dokonale převezli - na ledě Philadelphie nasázeli domácím desítku. A Bryzgalov se z branky poroučel předčasně...

Na „Bryze“ ovšem ve Philadelphii nikdo vinu neházel. „Nebyla to chyba brankáře, ale celého mančaftu. Musíme příště odvést lepší práci, také útočníci se musí poctivěji vracet dozadu a pomáhat,“ uvedl Jágr. Přesto tahle série nepatří gólmanům, ale právě hladovým útočníkům. Jejich zásluhou se gólmani „pyšní“ nelichotivými statistikami. Tučňák Marc-Andre Fleury má průměr 5,43 branky na zápas a úspěšnost 81,7 procenta, Bryzgalov je o chlup lepší s průměrem 4,95 branky na zápas a úspěšností 84,4 procenta.

Přestože Bryzgalov má v této sérii daleko k brankářské dokonalosti, vše může být zapomenuto v sobotu brzy ráno, když se Philadelphie probojuje přes favorizované Tučňáky dál.

Reklama