Hlavní obsah

Červenka o smlouvě s Calgary: Dostal jsem maximum, co mně mohli dát

PRAHA

Sen o NHL se útočníkovi Romanu Červenkovi začíná plnit. Už podepsal roční smlouvu s Calgary Flames. Kanadský klub českého centra zaujal nejen solidní nabídkou, ale i jasnou vizí a osobním zájmem. „Pro mě bylo nejdůležitější podepsat někde, kde bych cítil, že dostanu prostor, abych hrál," říká 26letý hokejista.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Červenka se raduje, od příští sezóny si zahraje NHL.

Článek

Červenka se dostává ke zlomovému okamžiku kariéry. „Člověk si něco vysní a teď se to opravdu stalo. Mám z toho příjemný pocit, ale na druhé straně jsem zatím nic nedokázal, takže není důvod nějak moc jásat. Ta největší radost přijde, až si tam zahraju. Cítím ale, že jsem teď hodně blízko," vyprávěl světový šampion z roku 2010, jenž s Calgary podepsal roční dvoucestnou smlouvu, která mu včetně všech bonusů může zajistit příjem 3,775 miliónu dolarů.

Například jen za podpis inkasuje český útočník podle deníku Calgary Herald 92 500. „Jsem spokojený, že jsem dostal maximum, co mi mohli dát. O penězích to ale tolik nebylo," řekl Červenka, který podle pravidel NHL musí mít takzvaný nováčkovský kontrakt, podle nějž základní plat činí 832 500 dolarů. Další vylepšení částky dělají bonusy.

Ze zámoří měl několik nabídek, ale pouze představitelé Calgary za ním v průběhu play off KHL osobně přiletěli. „Což pro mě opravdu hodně znamenalo. Řekli mi svou vizi a jednali s největším zájmem," řekl Červenka s tím, že ostatní zájemci si zřejmě  mysleli, že pojede na mistrovství světa a jednat se bude až pak. Zraněný prst mu to ale nedovolil.

Dva roky v Rusku pomohly

Útočník se vydává do zámoří po dvou sezónách odehraných v dresu Omsku v KHL. „Myslím si, že mi ty dva roky v Rusku pomohly. Doufám, že jsem se posunul a bude to o trošku lepší, než kdybych šel do NHL rovnou ze Slavie," řekl Červenka, jemuž vedení Flames slíbilo dostatek prostoru na ledě i post prvního nebo druhého centra.

„Dobře si uvědomuju, že si vše musím uhrát sám na ledě. Chtějí mi ale dát šanci a možnost prosadit se, což je důležité. Věřím, že jsem udělal dobře, když jsem právě jim kývnul," podotkl nejproduktivnější hráč letošního play off KHL.

Calgary se navíc v létě chystá výrazněji přebudovat kádr a i změnit styl hry. „Podle toho, co mi říkali, by mi to mělo vyhovovat," uvedl Červenka, který by teoreticky mohl v týmu nahradit elitního finského centra Olliho Jokinena. Přestože toho o Calgary zatím moc neví, do Kanady se těší. „Sice všichni říkají, že tam poznám větší tlak, protože hokej je v Kanadě sport číslo jedna, ale to mi nevadí. Opravdu se těším," uvedl Červenka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články