Hlavní obsah

New Jersey - NY Rangers 3:2pStav série 4:2VIDEO: New Jersey slaví postup do finále NHL, o titul si tak zahrají i tři Češi

New York

Hokejisté New Jersey postoupili po devíti letech do finále Stanleyova poháru. Devils v pátečním utkání play-off NHL porazili na svém ledě New York Rangers 3:2 po prodloužení a nejlepší celek Východní konference vyřadili 4:2 na zápasy. New Jersey, jež má v kádru české trio Patrik Eliáš, Petr Sýkora, Marek Židlický, se ve finále střetne s Los Angeles a série o nejslavnější pohár začne v noci ze středy na čtvrtek.

Vítězný gól Devils v 6. utkání série s Rangers

 
Článek

Zatímco Patrik Eliáš s Markem Židlickým pomohli Devils k postupu přímo na ledě, Petr Sýkora se do sestavy nevešel. Obránce Židlický byl navíc nejvytěžovanějším hráčem domácích, na ledě celkově strávil přes 24 minut.

Pakliže Ďáblové ve finále s Králi uspějí, pro Sýkoru s Eliášem by se jednalo o třetí zisk Stanley Cupu. Marek Židlický dosud trofej nezískal.

Série mezi Devils a Rangers byla vyrovnaná, ale až v šestém duelu dospěl zápas poprvé do prodloužení. A to netrvalo dlouho. New Jersey sice ztratilo v druhé třetině dvoubrankový náskok, který Devils získali v první části, ale po 63 sekundách nastavení rozhodl o výhře a postupu domácích hokejistů Adam Henrique.

Lundqvist cítil prázdnotu

"Ten gól byl pro mě jako vánoční dárek," prohlásil hrdina utkání, který už v letošním play off vstřelil postupový gól v rozhodujícím sedmém zápasu proti Floridě, kdy se prosadil v druhém prodloužení. Dvaadvacetiletý útočník měl přitom před sezonou odehraný v NHL jen jeden zápas a je jedním z trojice kandidátů na cenu pro nejlepšího nováčka soutěže.

Vítěznému gólu předcházely střely Ilji Kovalčuka a Alexeje Ponikarovského, které gólman Rangers Henrik Lundqvist vyrazil, ale kotouč po poslední z nich zůstal ležet v brankovišti. A toho Henrique využil.

"Když skórovali, cítil jsem se prázdný," řekl Lundqvist, podle něhož se puk před rozhodujícím gólem divně odrazil. "Ale je to play off a takovéhle góly obvykle v prodloužení padají," dodal jeho spoluhráč Brandon Prust.

Messierův tip nevyšel

Před utkáním se vynořily vzpomínky na finále Východní konference z roku 1994, kdy Rangers rovněž prohrávali v sérii s Devils 2:3 na zápasy a tehdejší kapitán Mark Messier prohlásil, že jeho tým přesto postoupí. Svá motivační slova stvrdil na ledě v šestém utkání hattrickem v třetí třetině a Rangers následně nejen postoupili do finále NHL, ale nakonec se radovali i ze zisku trofeje.

Historie se ale neopakovala. Pro Devils, kteří třikrát triumfovali v soutěži v letech 1995 až 2003, byl postup do finále Stanley Cupu zadostiučiněním i za nepodařenou minulou sezónu. Loni totiž nepostoupili ani do play off. "Moc pro mě znamená, že jsme ve finále," uvedl Kovalčuk, jenž až do letošního play off neprošel s týmem přes první kolo.

Překvapivé finálové obsazení

Složení finálové dvojice je podle mnohých komentátorů překvapivé. Los Angeles postoupili do závěrečné bitvy až z osmého místa v Západní konferenci, New Jersey bylo ve východní části ligy šesté. Oba týmy zahajovaly sérii pokaždé venku, přičemž kalifornské mužstvo letos v play off uspělo ve všech osmi utkáních na soupeřově ledě.

A ani tentokrát Kings nezačnou v domácím prostředí. "Jsou venku dobří, ale ještě nenarazili na tým, jako jsme my. Jsme rádi, že začínáme doma. Myslím si, že to bude pro nás velká výhoda," reagoval Kovalčuk.

Finále Východní konference NHL, 6. zápas:
New Jersey - New York Rangers 3:2 v prodl. (2:0, 0:2, 0:0 - 1:0)
Branky: 11. R. Carter, 14. Kovalčuk, 62. Henrique - 30. Fedotěnko, 34. Callahan. Střely na branku: 29:35. Diváci: 17 625. Konečný stav série: 4:2.
Program finále Stanleyova poháru:
Čtvrtek 31. května - 1. zápas:
2:00 New Jersey Devils - Los Angeles Kings.
Neděle 3. června - 2. zápas:
2:00 New Jersey Devils - Los Angeles Kings.
Úterý 5. června - 3. zápas:
2:00 Los Angeles Kings - New Jersey Devils.
Čtvrtek 7. června - 4. zápas:
2:00 Los Angeles Kings - New Jersey Devils.
Neděle 10. června - případný 5. zápas:
2:00 New Jersey Devils - Los Angeles Kings.
Úterý 12. června - případný 6. zápas:
2:00 Los Angeles Kings - New Jersey Devils.
Čtvrtek 14. června - případný 7. zápas:
2:00 New Jersey Devils - Los Angeles Kings.

Reklama

Související témata: