Hlavní obsah

Pokud se Hašek vrátí, tak jen jako dvojka, shodují se brankáři

New York

Znovu vzbudil slušný poprask. Sedmačtyřicetiletý hokejový gólman Dominik Hašek má momentálně již čtvrtou roční přestávku v kariéře, připustil však, že se na nadcházející sezónu připravuje velmi intenzivně. Zájem však má zřejmě jen o zámořskou NHL. Tamní experti se shodují, že pokud se český brankář vrátí, tak už jen jako dvojka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dominik Hašek s manželkou Alenou.

Článek

Dominátor přiživil spekulace minulý měsíc. Vydal se do Spojených států, hlavně do Detroitu a Buffala, kde sondoval možné angažmá. Za oba kluby už v minulosti chytal.

Zámoří je teď v pozoru. Tím spíše, že Dominik Hašek avizoval, že když se má vrátit zpátky na led, tak jedině do NHL. O KHL, kde hájil branku Spartaku Moskva, už nemá zájem.

„Nepřekvapilo by mě, kdyby se vrátil. Minulou sezónu si dal sice pauzu, ale ve věku 45 let zaznamenal v KHL sedm shutoutů. Nejsem si však zcela jistý, zda by utáhl celou sezónu," cituje Johana Hedberga, brankáře New Jersey, server usatoday.com.

„Přijde mi nereálné myslet si, že 47letý brankář by v současném hokeji mohl být brankářem číslo 1. Je však pro Haška reálné být dvojkou a odchytit 15 až 20 zápasů? Ano, je to možné," myslí si Darren Pang, analytik sportovní stanice NBC a bývalý brankář.

Hokejovým myšlením je daleko před konkurencí

Jen pro srovnání, Jacques Plante ve věku 46 let v sezóně 1974/1975 odehrál 40 zápasů za Edmonton Oilers (ve WHA).

Pang tvrdí, že Hašek už v roce 2008 v dresu Detroitu nepůsobil tak velkolepě, jako kdysi. „V bráně rozhodně nezářil. Jeho hokejové myšlení je však na druhé straně daleko před skvělými brankáři a právě díky tomu by mohl být náhradníkem. Čím jste starší, tím je to horší se zrakem, zpomalují se reakce, je těžké sebrat někomu puk z hokejky. Právě zde se skrývá rozdíl mezi úžasným zákrokem a inkasovaným gólem," říká Pang.

Do polemiky kolem Dominátora se zapojil také Jim Bedard, trenér brankářů Detroitu. „Já bych ho neodepisoval. Je to ten nejodhodlanější člověk, jakého jsem kdy měl tu čest potkat."

Hašek odchytal v NHL celkem šestnáct sezón (v dresu Chicaga, Buffala, Detroitu a Ottawy).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články