Hlavní obsah

Snad už nás teď někdo koupí, věří Vrbata po životní sezóně v Phoenixu

Hokejový útočník Radim Vrbata má za sebou nejlepší sezónu v NHL. I díky němu Phoenix postoupil až do finále Západní konference, kde nestačil na největší překvapení letošního play off Los Angeles. Coyotes dokázali uspět i přesto, že klub stále nemá majitele a každý rok Phoenixu odborníci předpovídají, že bude v play off chybět.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Hokejista Phoenixu Radim Vrbata (uprostřed).

Článek

"Už je to asi tři roky a není to ideální. Pokaždé se nám to podařilo vyvrátit a teď jsme postoupili až do finále konference. Udělali jsme základ, aby nás konečně někdo koupil a měli jsme větší respekt," řekl Vrbata na pondělní tiskové konferenci v Mladé Boleslavi.

Dobré výsledky a solidní hra nalákaly i diváky do Jobing.com Arena. "Na začátku sezóny návštěvnost nebyla taková, jak bychom chtěli. To je ale podobné ve většině hal. Jak se blížil konec základní části, bylo vyprodáno a v play off bylo vyprodáno každý zápas," uvedl třicetiletý útočník.

Poté, co klub vyhrál Pacifickou divizi, čekaly na hokejisty při návratu z posledního zápasu na letišti dva tisíce fanoušků. "To se pak opakovalo při každém návratu ze zápasů play off," řekl Vrbata, jehož tým vyřadil Chicago a Nashville, než vypadl s Los Angeles. "Je to úplně jiný tým než v základní části. Posunuli se někam výše a jsou dominantní," ocenil mistr světa z roku 2005 hru Kings, kteří vedou ve finále Stanley Cupu s New Jersey 2:0 na zápasy.

Odchovanec Mladé Boleslavi, který se před rokem stal spolumajitelem středočeského klubu, působí v NHL od roku 2001. V uplynulé sezóně se mu poprvé podařilo nastřílet více než třicet branek.

"Ze sezóny mám dobrý pocit. Dostat se do finále konference je velký úspěch a z pohledu osobních statistik jsem taky spokojený," uvedl Vrbata, který v základní části nasbíral 62 kanadských bodů za 35 gólů a 27 asistencí. Dvě branky a tři finální přihrávky přidal v play off.

"Sezóna byla dobrá i z pohledu herní pohody a nasazování do hry. S Martinem Hanzalem a Rayem Whitneyem hrajeme už druhou sezónu a bylo to vidět. Rozuměli jsme si," řekl juniorský mistr světa z roku 2001.

Alergie na penicilín a pak rameno

Jedinou kaňkou na úspěšné sezóně byly pro Vrbatu zdravotní problémy na jejím konci. "Tři týdny před koncem základní části jsem si vzal antibiotika na chřipku, ve kterých byl penicilin, na který jsem alergický. To jediné bych v sezóně změnil. Když jsme to s doktory dostali pod kontrolu, hned v prvním střídání v play off jsem si zranil rameno," dodal Vrbata.

Reklama