Hlavní obsah

Los Angeles - New Jersey 1:3Stav série 3:1VIDEO: Korunovace se odkládá. Ďáblové jsou zpět ve hře i díky gólu Eliáše

Los Angeles/Praha

Patrik Eliáš to začal, Adam Henrique s Iljou Kovalčukem dokončili. Korunovace se odkládá, první mečbol byl odvrácen a New Jersey může dál snít o zázraku. Po výhře Devils 3:1 se finálová série play off NHL stěhuje z Los Angeles do šest hodin letu vzdáleného Newarku. Zápas číslo pět je na programu v noci na neděli v Prudential Centru, svatostánku Ďáblů.

Gól Patrika Eliáše ve čtvrtém finále Stanley Cupu

 
Článek
Fotogalerie

Dobrá rada nad zlato. Jediný žijící aktér velkolepého obratu Toronta z 0:3 na 4:3 ve finále v roce 1942 vyzradil recept, s jakým Maple Leafs před sedmdesáti lety z beznadějné situace vykřesali Stanley Cup. Pokud by třiadevadesátiletý Wally Stankovski stál na lavičce New Jersey, řekl by prý Ďáblům: „Jděte a vyhrajte zápas." Stalo se.

Sýkora je zpět

Nic jiného hokejistům Devils prostě nezbývalo. A strach z blamáže se znovu ukázal jako klíčový faktor. Trenér Peter DeBoer už nespekuloval a po šesti zápasech vrátil do sestavy Petra Sýkoru, který se zařadil po bok Eliáše a v první třetině měl jedinečnou šanci otevřít skóre. Gólman Kings Jonathan Quick ale vytasil lapačku a pak si vychutnával skandování zaplněného Staples Centra: „MVP! MVP!"

Quickův protějšek, čtyřicetiletý veterán Martin Brodeur, si naopak znovu vyslechl posměšné pokřiky, tentokrát stál ale na správné straně, byť za ním už v první třetině cinkla tyč a v závěrečné části nevyužil jeho zazmatkování domácí kapitán Brown.

V pauze před třetí třetinou ‚strážce' Stanley Cupu Mike Bolt vyndal posvátnou trofej z truhly, ovšem bylo to předčasné. Devils se nedali. „Nejsme banda kapitulantů," vyhlásil před čtvrtým utkáním ruský střelec Ilja Kovalčuk.

Vše podstatné se odehrálo v závěrečných třinácti minutách. Eliáš se prosmýkl před Quicka, domácího gólmana trochu vyvedl z rovnováhy a pak bekhendem doklepl Salvadorovu ránu od modré - 0:1!.

O 62 vteřin později sice bylo vyrovnáno, když Clarksonův diskutabilní zákrok potrestal v přesilovce Drew Doughty, jenže hostující hříšník se vykoupil asistencí na vítězný Henriqueův gól v čase 55:29. Střela na Quickovu vyrážečku měla úspěch.

Nadšení publika zmizelo, Králové už na druhý úder nebyli schopni reagovat a do šatny jim přibalil ještě jeden gól při power play Kovalčuk. Ďábelská ostuda je tedy zažehnána, jedno vítězství je v kapse a drama pokračuje.

New Jersey sice prohrává v sérii 1:3 a bilance Králů na cizích ledech v play off je 10:0, před pátým duelem finále ale může Devils znovu inspirovat jednoduchá rada hokejového kmeta: „Jděte a vyhrajte ten zápas!"

Los Angeles Kings - New Jersey Devils 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 49. Doughty (M. Richards, Kopitar) - 48. Eliáš (Salvador, Zubrus), 56. Henrique (Clarkson, Ponikarovskij), 60. Kovalčuk (A. Greene, Salvador). Rozhodčí: O'Rourke, Rooney - Morin, Racicot. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Střely na branku: 20:24. Diváci: 18.867. Stav série: 3:1.
Los Angeles: Quick - Scuderi, Doughty, Mitchell, Vojnov, Martinez, M. Greene - Justin Williams, Kopitar, Brown - Penner, M. Richards, J. Carter - Lewis, Stoll, King - J. Nolan, Fraser, Gagne. Trenér: Darryl Sutter.
New Jersey: Brodeur - Židlický, Salvador, Fayne, A. Greene, Volčenkov, Tallinder - Parise, Zajac, Kovalčuk - Sýkora, Eliáš, Zubrus - Clarkson, Henrique, Ponikarovskij - S. Bernier, R. Carter, S. Gionta. Trenér: Peter DeBoer.

Reklama