Hlavní obsah

Hanzal se na finále NHL nekoukal. Pořád jsem byl naštvaný z vyřazení, říká

Jan KrůtaPrávo

S Kojoty z Phoenixu zažil nejlepší sezónu v NHL, když postoupili až do finále konference. Martin Hanzal věděl, že je tým blízko k zisku Stanley Cupu a vyřazení od pozdějších šampiónů Los Angeles Kings nesl hodně těžce. „Byl jsem naštvaný, ani jsem se kvůli tomu nedíval na finále,“ přiznal jeden z klíčových hráčů Phoenixu, který už je z Ameriky doma.

Foto: Sport Invest

Martin Hanzal

Článek

Překvapilo vás, že Kings nakonec vyhráli celou soutěž?

Vůbec. Tušil jsem, že když s nimi vypadneme, vyhrajou to. Kdybychom přes ně přešli, jsem přesvědčený, že máme Stanley Cup my. New Jersey jako soupeř ve finále hraje dost otevřený hokej, naopak LA to mají podobné jako my. Hrají víc efektivně, hodně zezadu.

Ale jejich triumf určitě překvapivý pro všechny být musí.

Načasovali si formu tak, že byli schopni porazit každého. Těžili z výborného gólmana, Quick byl suverénně nejlepší v celém play off. A ukázalo se, jak je NHL vyrovnaná soutěž, když ji může vyhrát i tým z osmého místa.

S odstupem několika týdnů berete sezónu jako úspěšnou?

Určitě. Vůbec poprvé jsme udělali druhé kolo play off, došli jsme až do finále konference. Dál už to sice nevyšlo, ale uhrát tohle s takovým týmem a rozpočtem, je hodně dobré. Navíc jsme tři roky bez majitele. Sezónu musíme hodnotit jako povedenou.

Stále se spekuluje o stěhování vašeho klubu. Jaké máte aktuální informace?

Myslím, že se nikam stěhovat nebudeme, v příští sezóně na 90 procent zůstaneme ve Phoenixu. Hodně jsme tomu pomohli těmi výsledky. Díky úspěchu v play off jsme zachránili Phoenix, takhle nám to bylo řečeno. Lidi se do hokeje zbláznili, na play off bylo pořád vyprodáno. A všem jsme ukázali, že i Phoenix může být hokejovej tým, i když jsme v poušti a počasí je tam spíš nehokejové. Než jsem odjížděl, bylo 45 ve stínu.

V klubu jste jedním z nejvytěžovanějších hráčů, na dresu máte áčko coby zástupce kapitána. Jak si toho považujete?

Je to příjemný, když jsem v týmu jeden z nejmladších. Trenér si nás jako kapitána a jeho zástupce vždycky zavolá a probírá s námi různé věci, které pak máme přenést na tým.

Máte i vy v kabině nějaké proslovy?

Já na mluvení nejsem, spíš se snažím jít ostatním příkladem na ledě než něco povídat v šatně.

Na co jste se nejvíc těšil domů?

Na manželku a syna, kteří tam se mnou ke konci sezóny nebyli. Taky na celou naši rodinu, kamarády. No a samozřejmě i na český jídlo a pivo.

Co budete teď dělat? Jen odpočívat?

Chci se hodně věnovat synovi Martinovi a trávit s ním co nejvíc času. Když jsem byl sám, chodil jsem skoro každý den někam večer s klukama, teď je to jiné. Takhle zajdeme jen občas.

Kdy začnete trénovat?

Už v pondělí. Dvakrát denně. Kolo, běhání, čtyřikrát týdně posilovna. A od srpna na led. V Českých Budějovicích máme dobrou hokejovou partu a chodíme všichni společně s jedním trenérem. Jsou tam Michálkové, Novotný, Kotalík, Novák a Horák.

Vídáte se během léta i se svými českými parťáky z klubu?

Asi dvakrát zajedu k Vrbičovi (Vrbata) na golf, zastavíme se u Rozsívalů. Ale zase tolik se vídat nemusíme, těch deset měsíců v roce stačí...

Reklama

Související témata: