Hlavní obsah

NHL: Prestižní Hartovu trofej získal Rus Malkin. Češi zase nic

Las Vegas

Ruský hokejový útočník Jevgenij Malkin z Pittsburghu se stal hlavní postavou slavnostního vyhlášení cen zámořské NHL v Las Vegas. Kromě dopředu jisté Art Ross Trophy za vítězství v kanadském bodování základní části získal i prestižní Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče udělovanou novináři a také Ted Lindsay Award pro nejužitečnějšího hráče soutěže podle členů Hráčské asociace NHLPA.

Foto: Steve Marcus , Reuters

Jevgenij Malkin se svými trofejemi.

Článek

"Je to pro mě velmi speciální den a pevně věřím, že není poslední. Budu se snažit poctivě pracovat každý rok, abych se tady znovu objevil," prohlásil Malkin a nezapomněl poděkovat bývalému spoluhráči Sergeji Gončarovi, který se ho ujal při příchodu do NHL.

"Neuměl jsem tehdy anglicky a on byl první, kdo se mě ujal. Je to skvělý kluk a neuvěřitelný hráč. Děkuji jemu i jeho rodině, vždycky mě podporoval," dodal Malkin, který šel na slavnostní večer už jako držitel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče dlouhodobé části, když v 75 utkáních nasbíral 109 bodů za 50 tref a 59 asistencí.

Ocenění pro Lundqvista

Mezi dalšími oceněnými se na čtvrtý pokus dočkal vytoužené Vezinovy trofeje určené nejlepšímu brankáři Švéd Henrik Lundqvist z týmu New York Rangers. Ten přispěl k vítězství Jezdců ve Východní konferenci 39 výhrami v 62 utkáních, měl průměr 1,97 inkasované branky na zápas a úspěšnost zákroků 93 procent. Poté, co vyšel naprázdno po nominacích v letech 2006 až 2008, nemohl z cenné trofeje spustit oči.

"Je tu pár mých hrdinů," přemítal nad vyrytými jmény předchozích vítězů. "Patrick (Roy), Dominik (Hašek) a Marty (Brodeur) prožili všichni skvělou kariéru, takže z toho mám moc dobrý pocit. Chtěl jsem toho vždycky taky dosáhnout," přiznal Lundqvist.

Norrisova trofej pro nejlepšího obránce připadla jeho krajanovi Eriku Karlssonovi z Ottawy a nejlepším nováčkem (Calder Memorial Trophy) byl rovněž švédský hokejista - útočník Gabriel Landeskog z Colorada. Vítězem Jack Adams Award, kterou získává nejlepší trenér, se stal Ken Hitchcock ze St. Louis.

Po 58 letech nejslušnější obránce

Brian Campbell z Floridy obdržel jako první obránce od roku 1954 Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hráče, když v celé sezóně obdržel pouze šest trestných minut za tři menší prohřešky proti pravidlům. "Nenávidím sezení na trestné lavici," uvedl s úsměvem hokejový gentleman Campbell.

Právě on byl přitom co do účasti na ledě nejvytíženějším ze všech hráčů ligy v základní části - v průměru hrál 26 minut a 53 vteřin za zápas. "Myslím, že jednou z mých silných stránek je bruslení. A také jsem se v průběhu let zlepšil v poziční hře. Zjistil jsem, že ke své hře si pomáhat fauly nepotřebuju," dodal Campbell.

Češi měli zase smůlu

Z českých hokejistů v NHL si žádný trofej neodnesl, stejně jako v předchozích dvou letech. Naposledy získal v roce 2009 David Krejčí z Bostonu Plus/Minus Award za nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

Reklama

Související témata: