Hlavní obsah

San Jose je týmem pro mě, tvrdí hokejový talent Hertl

Praha

Talentovaný hokejista Tomáš Hertl, jehož si v draftu vybralo ze 17. pozice San Jose, je nadšený, že po něm sáhlo zrovna vedení ambiciózních Sharks. Věří, že klub sídlící v Kalifornii by pro něho mohl být ideálním působištěm, a nyní na sobě chce ještě pracovat, aby si jednou slavnou NHL v dresu Žraloků opravdu zahrál.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Tomáš Hertl během draftu NHL

Článek

"Jsem moc rád, že to bylo zrovna San Jose. Myslím si, že to je tým pro mě. Budu se snažit prosadit, musím na sobě dál pracovat, abych si tam mohl jednou zahrát," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze Hertl, který hned po draftu označil San Jose za jeden ze svých oblíbených týmů.

"Můj oblíbený klub je Pittsburgh, ale mám rad i další kluby. Jedním z nich je San Jose. Říkal jsem si, že by bylo parádní hrát v týmu, který sídlí u moře," připomněl atraktivní lokalitu, kde Sharks působí. "Navíc tam je Martin Havlát, jehož styl hokeje mám rád," pochvaloval si Hertl.

Na San Jose jakožto ideálního zaměstnavatele nahlížel i z prozaických důvodů. "Kolem toho místa, kdy jsem přišel na řadu, to byl asi nejlepší tým. Mají tam centry, kteří už mají určitý věk a možná budou končit, mohlo by to pro mě být dobré," věřil Hertl, že by mohl záhy dostat příležitost naplno se prosadit. "I ostatní kluby mi říkaly, že San Jose je jedna z nejlepších organizací v lize," dodal.

Věří rovněž, že může být dobrým příkladem pro ostatní. Ocitl se vysoko v draftu, přestože hrál v Česku a nespěchal do juniorských soutěží v zámoří. "Je to pozitivní. Poslední roky totiž chodí na draft převážně hráči, kteří hrají v zámoří. Jsem rád, že se mi to povedlo. Je to ukázka pro ostatní kluby, že to i z Evropy jde," prohlásil Hertl.

Osmnáctiletý hráč pražské Slavie si draft v Pittsburghu pořádně užil. "Bylo to něco neuvěřitelného. Hala byla vyprodaná, což je neskutečné," přiblížil Hertl. "Celý večer jsem si užíval, ani jsem pak nemohl usnout. Chvilkami jsem si ani neuvědomoval, že jsem byl draftovaný. Každému hokejistovi bych tohle přál, je to ohromný zážitek," svěřil se Hertl.

Před draftem byl v kontaktu se zástupci několika klubů. "Ptali se, proč by mě měli draftovat. Chtěli, abychom jim vysvětlili, co můžeme týmu přinést," přiblížil obsah pohovorů. "Mluvil jsem s mnoha týmy, s některými jsem se sešel i víckrát. Draft je navíc hodně nevyzpytatelný."

Po něm už ujišťoval klub, že je hráčem, který dokáže tvořit hru a připravovat šance. "Jsem navíc pozitivně naladěný, pořád se směju, takže bych rozhodně neboural partu," podotkl Hertl.

V nejbližší budoucnosti myslí zatím ovšem pouze na Slavii, aby splatil důvěru, kterou dostal od hlavního kouče a generálního manažera Vladimíra Růžičky. I přesto, že by ho Sharks viděli co možná nejdříve v zámoří.

"Skoro každý tým chtěl, abych se naučil anglicky a zvykl si na menší hřiště. Ale o tom se bude teprve jednat, musíme se domluvit se Slavií. Momentálně jsem pořád ve Slavii, o dalším průběhu bude jednat agent s klubem. Mám smlouvu na dva roky, zatím se pro mě tedy nic nemění. Měl bych dostat prostor, tak se budu snažit ukázat," prohlásil Hertl.

Tuší, že je před ním důležitá sezona. "Je pro mě základ, abych hrál do druhé lajny a měl dostatek prostoru. Chci sbírat body, rád bych se podíval do národního týmu, o Vánocích pak je juniorské mistrovství světa, kde bych rád dosáhl nějakého úspěchu," nastínil své plány Hertl.

Chce se také nadále zlepšovat a rád by zapracoval především na bruslení. "Hlavně první tři rychlé kroky. Snažím se na tom pracovat, protože to je moje slabina," připustil Hertl.

Reklama

Související témata: