Hlavní obsah

Sbohem, Flyers! Bude se mi stýskat, vzkázal Jágr, když kývnul Dallasu

DALLAS/PRAHA
Aktualizováno

Pár rozlučkových vět a jede se dál. Jaromír Jágr opouští Philadelphii, kde zanechal hlubokou stopu a míří do Dallasu, aby se pokusil o to, co se mu letos nepovedlo v dresu Flyers. „Chci poděkovat Stars za příležitost, zdravím nové spoluhráče i fanoušky. Společně můžeme dokázat velké věci,“ napsal Jágr v prvním vzkazu adresovaném hokejovému národu z Texasu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaromír Jágr v rozhovoru s novináři

Článek

Nebude to pro Jágra lehké stěhování. Ve Philadelphii zažil sezónu, v níž už nikdo příliš nevěřil. Stal se skvělou spojkou mezi extrémně talentovaným Claudem Girouxem a střelcem Scottem Hartnellem. Navíc si všichni pochvalovali, jakým je příkladem a mentorem pro mladší hokejisty. „Dři dál a brzy budeš nejlepším hráčem v NHL," napsal Jágr na Twitteru Girouxovi a přidal i vzkaz Hartnellovi: „Tvrdě makej a nastřílíš 40 gólů za sezónu... Po Flyers se mi bude stýskat."

Mezi bývalými Jágrovými spoluhráči zavládly smutek a nostalgie. „Byla to pro mě čest hrát s tebou celý rok. Díky za všechno, kámo! Budeš chybět," litoval krajanova odchodu Jakub Voráček a přidali se i další. „Jágrovi přeju hodně štěstí. Byla to čest zahrát si s takovou personou," oznámil Max Talbot. „Měl jsem to potěšení být na ledě osobně s legendou. Díky Pane Pozitivní," tweetoval útočník Matt Read.

Zatímco v Pensylvánii si budou zvykat na život bez Jágra, v Texasu zavládlo nadšení ze čtyřicetileté české posily. „Jágr je bezpochyby jedním z nejlepších hráčů v historii ligy. V minulé sezóně jasně demonstroval své schopnosti, produktivitu a užitečnost," rozpovídal se generální manažer Stars Joe Nieuwendyk. „Hokejista Jaromírova kalibru je pro náš klub skvělou posilou. Je to hráč, kterého zajímají výzvy, stále se udržuje ve výtečné formě a myslím, že k nám skvěle zapadne. Strávil jsem s ním na telefonu pětačtyřicet minut a bylo skutečně osvěžující slyšet jeho  zaujetí pro hru a pracovní morálku, s níž do toho jde," pochvaloval si.

V jedné lajně s Bennem a Erikssonem

Experti už vidí veterána na pravém křídle prvního dallaského útoku, v jehož centru bude dvaadvacetiletý Jamie Benn a zleva bude pálit švédský ostrostřelec Loui Eriksson, což je texaská obdoba Jágrových parťáků z Philadelphie Girouxe a Hartnella.

Management Dallasu si teď ale podle všeho vyslechne řadu narážek na přestárlé posily, kterými doplnil kádr mužstva, jež se letos o šest bodů nedostalo do play off. Stars za dvě sezóny vyplatí 9 miliónů dolarů dalšímu čtyřicátníkovi Rayovi Whitneymu a přes kapsu se plácli i v případě Jágra, jehož výše roční smlouvy činí 4,55 miliónu dolarů.

V souvislosti s částkou, která je o 1,25 miliónu vyšší než Jágrův kontrakt s Flyers, se už vynořily články, které českého útočníka obviňují z chamtivosti. „O penězích to bylo před rokem, o penězích je to i teď," napsal Erik Duhatschek z kanadského deníku Globe and Mail. Ale většina komentářů usuzuje, že Jágr zazáří i v dresu Hvězd. „Může plnit stejnou roli, jakou měl v kabině Flyers," napsal o budoucím členovi Hokejové Síně slávy Scott Burnside z ESPN.

A pokud letos nastane v NHL výluka, je dokonce možné, že si Jágr ještě se svými parťáky z Philadelphie zahraje. Podle zákulisní šeptandy by rád do extraligy nalákal právě Claudea Girouxe. Takže si představte lajnu Jágr - Giroux - Voráček v dresu kladenských Rytířů...

Kdo jsou DALLAS STARS:
- V NHL působí od roku 1993 jako nástupníci klubu Minnesota North Stars
- Domácí zápasy hrají v American Airlines Centru s kapacitou 18532 diváků
- Majitelem klubu je kanadský hoteliér a restauratér Tom Gaglardi, generálním manažerem bývalý vynikající útočník Joe Nieuwendyk, trenérem Glen Gulutzan, který je jen o půl roku starší než Jágr
- Dallas je součástí Pacifické divize společně s Los Angeles Kings, Phoenixem Coyotes, San Jose Sharks a Anaheimem Ducks. Jediný Stanley Cup získali Stars v roce 1999, kdy za ně chytal i Roman Turek.
- Nejlépe placení hráči pro příští sezónu: Derek Roy (5,5 miliónu dolarů), Loui Eriksson (4,6 mil.), Jaromír Jágr (4,55 mil.), Ray Whitney (4,5 mil.)
- Tým Hvězd letos draftoval jako svou první volbu českého útočníka Radka Faksu (celkově 13. v pořadí)
- Z krajanů se Jágr potká v kabině s Tomášem Vincourem. Pětatřicetiletý Radek Dvořák, který za Stars odehrál minulou sezónu, zatím nemá podepsán nový kontrakt.
- S kapitánem mužstva Hvězd Brendenem Morrowem se Jágr dostal do větší potyčky při zápase MS 2004 s Kanadou.

Reklama