Hlavní obsah

VIDEO: Eliáš Zlatou hokejku nezvedal, je po operaci kýly

Domů dorazil až takřka měsíc po prohraném finále Stanley Cupu. Hned na letišti na něj čekala trofej, kterou získal za výborné výkony v minulé sezóně. K pózování se Zlatou hokejkou ale nedošlo. Útočník Patrik Eliáš z New Jersey je po operaci kýly.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Patrik Eliáš hledí na Zlatou hokejku

Článek

Patrik Eliáš s rodinou

Můžete popsat, proč jste nebyl na vyhlášení Zlaté hokejky?

V úterý jsem měl operovanou tříselnou kýlu, ono je to přitom nějaké zranění břišního svalu. Trápilo mě to čtyři pět měsíců, asi od února. Ale při práci na ledě mě to neobtěžovalo, dalo se to snést. Spíš mi to dělalo problémy až teď, když jsem začal trošku cvičit.

Pořád máte v hlavě neúspěšné finále proti Los Angeles?

Je mi to líto, hlavně s odstupem času. Člověk moc šancí dostat se do finále nemá, každá nevyužitá hodně mrzí. První dva zápasy mohly dopadnout jinak, minimálně to mohlo být 1:1. LA překvapilo, jak kvalitní hokej hrálo. Byl to tým, který nejlehčeji prorazil naše napadání, to byla naše zbraň první tři kola, ale proti Kings se nám tolik nedařilo. A jejich gólman Quick byl fantastický.

Trochu jste si stěžoval na sudí...

Výsledek šestého utkání hrozně ovlivnila první třetina, odpískané a hlavně neodpískané fauly. Možná to byla souhra náhod, ale neházejme to celé na sudí.

Jak to bylo s finálovým pukem, po němž se v Los Angeles hodně sháněli?

Já doufám, že už je zpátky. Vybavil jsem si, že jsem byl poslední hráč, který se puku dotkl, když skončil zápas. Na dovolenou mi pak chodily telefonáty a esemesky, co jsem udělal s pukem, kde je, a že si LA najmou detektiva, aby přišel na to, co se stalo. Já myslel, že jsem  ho nechal na střídačce. Po dovolené jsem to radši šel zkontrolovat, nebyl ani v mém báglu, ani v tašce. Ale našel jsem ho někde mezi kalhotami a nárameníky. Kontaktoval jsem manažera LA, že jsem ten puk vrátil, určitě je teď ve správných rukou.

Příští rok vám už nepomůže kapitán Parise, který odešel do Minnesoty. Je to velká ztráta?

Hráč takového kalibru bude chybět. Je to jeden z nejtalentovanějších hokejistů, kteří v NHL jsou. Kluk, který hokeji dává nejvíc, co jsem kdy viděl. Myslel jsem ale, že půjde do mančaftu, kde bude mít větší šanci na Stanley Cup, i když, kdo ví. Těžko za něj najdeme náhradu.

Nakolik vás překvapilo, že Jaromír Jágr bude hrát za Dallas?

Shodou náhod jsem zrovna letěl na operaci s Hartnellem, takže jsme se o té situaci bavili, to už probíhal trh s volnými hráči, tak jsme si říkali, kdo kam půjde. On věděl, že Flyers nabídli lukrativní smlouvu Parisemu i Suterovi. O Jardu měli zájem, ale až potom, jestli se dostanou k Parisemu nebo ne. Dallas je ale nádherné město, loni hráli hezký hokej. Jarda bude v situaci, kdy bude potřebný a vytěžován, jak si přeje. Ale překvapilo mě to, protože jsem myslel, že chce do ambiccióznějšího týmu.

Reklama