Hlavní obsah

Na platové stropy nepřistoupíme, trvají na svém hokejisté

TORONTO

Jednotu v názoru proti zavedení platových stropů pro hráče NHL vyjádřila hráčská asociace NHLPA po své úterní schůzce v Torontu. Potvrzení společného odporu k finančnímu omezení je také asi jediným výsledkem čtyřhodinového jednání, jehož se vedle vedení organizace zúčastnilo na sedm desítek hráčů.

Článek

Výkonný ředitel NHLPA Bob Goodenow popřel, že by kvůli pokračující výluce v soutěži byli členové asociace ochotni ustoupit ze svých požadavků. "V této organizaci nejsou vůbec žádné trhliny," zdůraznil podle agentury Reuters.

Schůzky se zúčastnil i útočník Montrealu Canadiens Pierre Dagenais, jenž minulý týden málem přivedl k infarktu některé představitele NHLPA, když prohlásil, že by byl ochoten na zavedení platového stropu přistoupit. Po schůzce NHLPA nechtěl komentovat, zda tento postoj zastává i nadále.

"Bylo fajn sem přijít a dozvědět se hodně o naší situaci. Teď vím, že unie nechce vyjednat smlouvu jen pro špičkové hráče, ale pro všechny," řekl Dagenais na odchodu novinářům.

Goodenow na zavedení platového stropu v žádném případě přistoupit nehodlá. "Oběťmi tohoto systému jsou vždycky hůře placení hokejisté," vysvětlil.

Hirsch napadl 'svrab ze zámoří'

Hráčská asociace se rovněž zabývala rozhořčenými reakcemi některých hokejistů z evropských ligy, kterým hráči ze zámoří během výluky zabírají místo v sestavě. Na starém kontinentu působí více než dvě stovky hokejistů z NHL, což se nelíbí například kanadskému gólmanovi Coreymu Hirschovi.

Brankář, jenž pomohl Kanadě ke stříbrné medaili z olympijských her 1994 v Lillehammeru, přišel ve švýcarském Langnau o místo, protože do jeho klubu přišel Martin Gerber z Caroliny Hurricanes.

"Jsou jako svrab. Když hráč z NHL podepíše smlouvu v Evropě, vždycky to ovlivní život někoho dalšího. Další hokejisté přicházejí a jednoho za druhým nás vytlačují," rozčiloval se Hirsch, který vzápětí z Langnau odešel a v úterý posílil německý Kassel.

Goodenow měl však pro jeho námitky jen malé pochopení. "Je to jejich volba. Hokejisté z NHL jsou nyní volní a ti, kteří chtějí hrát jinde, na to pochopitelně mají právo," prohlásil.

Výluka v NHL kvůli neúspěšným jednáním o nové kolektivní smlouvě trvá již 49 dnů. Zástupci hráčů se s vlastníky klubů sešli naposledy 9. září a podle postoje NHLPA se názory obou stran dosud nijak nepřiblížily.

Reklama