Hlavní obsah

Hokejový útočník Frk podepsal nováčkovskou smlouvu s Detroitem

Detroit

Český hokejový útočník Martin Frk podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Detroitem. Red Wings si vybrali osmnáctiletého odchovance Karlových Varů letos v druhém kole draftu jako celkově 49. hráče v pořadí, byl tak první volbou Detroitu. V nadcházející sezoně ale bude Frk opět působil v zámořské juniorské lize QMJHL v dresu Halifaxu, kde strávil už uplynulé dva ročníky. Uvedl to web Red Wings.

Foto: Sport.cz

Švédský obránce Nicklas Lidström, kapitán hokejistů Detroitu. Martin Frk se bude chtít probojovat do A týmu Rudých křídel.

Článek

Vedení klubu přes léto přesvědčil i při kempu v Traverse City. "Tvrdě trénoval, má dobrou střelu a má před sebou ještě rok v juniorech. Na základě jeho věku a toho, co jsme viděli v Traverse a jak ho viděli naši skauti za poslední dva roky, jsme se rozhodli podepsat kontrakt," řekl generální manažer Detroitu Ken Holland.

Frk se stal prvním hráčem za poslední čtyři roky, kterého Detroit podepsal v témže roce, kdy si jej při draftu nováčků vybral. Naposledy se tak stalo u brankáře Thomase McColluma v roce 2008, jenž byl draftován na 30. pozici. Frk si uvědomuje, že jeho snaha se prosadit do slavného klubu je stále teprve na začátku.

"Musím hrát lépe v defenzivě a zlepšit bruslení," uvedl. "A také tolik nekoukat po ostatních, komu přihrát, a musím více střílet, protože si myslím, že mám dobrou střelu," řekl útočník, který velkou část uplynulé sezony vynechal kvůli otřesu mozku. Kvůli tomu také přišel o mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě.

V QMJHL si připsal ve 34 zápasech 29 bodů za 16 branek a 13 asistencí, v 17 utkáních play off přidal pět tref a šest přihrávek. V předešlé sezoně měl v dresu Halifaxu v základní části bilanci 50 bodů (22+28) v 62 duelech a v play off zaznamenal ve čtyřech zápasech dvě asistence.

Na Frka upozornil vedení klubu i ředitel hráčského vývoje Red Wings Jiří Fischer, který je zároveň asistentem trenéra u české dvacítky. "Pokaždé, když jde na led, chce být nejlepší hráč. Chce rozhodovat zápasy, být na puku, mít šance. Umí zakončit, bojuje, je houževnatý a napadá. Musí ještě zapracovat na rychlosti, protože NHL je každý rok rychlejší a rychlejší," prohlásil Fischer.

Reklama

Související témata: