Hlavní obsah

NHL se nelíbí návrh hráčské unie. Vše směřuje k výluce

Toronto

Vše nasvědčuje tomu, že zahájení nové sezóny zámořské hokejové ligy se nestihne. Komisionář NHL Gary Bettman nesouhlasí s návrhem nové kolektivní smlouvy hráčské asociace NHLPA a v úterý řekl, že propast mezi oběma tábory je stále hodně široká.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman hovoří s novináři.

Článek

NHLPA předložila v úterý plán, v němž jsou hráči ochotni vzdát se části podílu z výnosů ligy, pokud ale majitelé rozdělí více procent mezi týmy, které mají ekonomické problémy.

"Stále je mezi námi propast. A není moc času," sdělil Bettman ve středu novinářům poté, co se seznámil s návrhem unie. "Existuje spousta témat, u kterých se díváme na svět úplně jinak. Tenhle protinávrh příliš nereagoval na náš původní návrh," dodal Bettman.

Dopadne to, jako v roce 2004?

Aby odvrátili výluku, kvůli níž byla zrušena celá sezóna 2004/05, se hráči byli ochotni vzdát 465 miliónů dolarů z podílu na zisku. Tato částka by odpovídala průměrnému růstu, ovšem mohla by se zvýšit až na 800 miliónů, pokud by se lize dařilo tak jako v předchozích dvou letech.

Výkonný šéf NHLPA Donald Fehr po středečním hodinovém jednání obvinil z vytvoření propasti NHL. "Nejsme v situaci, kdy hráči jen tak řeknou: 'OK, vezměte si od nás všechno.' A přesně o tohle jim jde: 'Minule jste souhlasili s redukcí 24 procent, takže teď bude další.' To byl přesně jejich návrh a to způsobilo tu propast," uvedl Fehr.

Problémem zůstávají finance

Obě strany se sice shodnou v převážně neekonomických záležitostech, například v bezpečnosti hráčů, nicméně hlavním problémem zůstávají finance. NHL chce seškrtat podíl hráčů na zisku ze současných 57 procent na 46, ačkoli v minulé sezóně zaznamenala rekordní zisk 3,3 miliardy dolarů.

Jednání budou pokračovat dnes, nicméně šéfové Bettman s Fehrem se nesetkají dřív než ve středu. Kolektivní smlouva vyprší 15. září, den poté mají začít přípravné kempy klubů před novou sezónou, jejíž start je naplánován na 11. října.

Reklama