Hlavní obsah

Plekanec nevěří, že NHL začne včas, a chystá se na Kladno. Musel by přijít zázrak, říká

Praha

Tomu, že v polovině září odletí na přípravný kemp, už sám příliš nevěří. Tomáš Plekanec s napětím sleduje jednání mezi vedením NHL a Hráčskou asociací a pomalu se připravuje na podobný scénář jako v roce 2004. Tehdy ovšem v průběhu výluky zůstal za mořem, nyní počítá s pomocí extraligovému Kladnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Plekanec na tréninku reprezentace

Článek

Předchozích několik dnů bylo považováno za klíčový moment v jednání mezi NHL a Hráčskou asociací (NHLPA). Může být člověk ještě optimista, že liga v zámoří začne včas?

Jak asi všichni vědí, tak to nedopadlo moc dobře. Času na vyjednávání je už hodně málo.

Takže si dovedete představit, že by se v NHL nehrálo třeba měsíc, dva?

Všechno je možné. Teď jsou to ale jenom spekulace, jestli se začne v říjnu nebo v lednu.

A co celá sezóna strávená v kladenském dresu? Může se to stát?

Uvidíme, jak všechno bude vypadat. Kdyby se opravdu v NHL nehrálo celý rok, tak by se člověk musel podívat trochu okolo, aby trochu snížil tu finanční ztrátu...

Radim Vrbata říkal, že úvodní návrh majitelů bral jen jako trochu absurdní nástřel toho, co by vlastníci chtěli změnit. Máte stejný názor?

Já se přiznám, že do těch jednotlivých detailů a finančních záležitostí úplně nevidím.

A co návrh majitelů prodloužit platnost nováčkovských smluv ze tří na pět let, nebo dobu, kdy se hokejista stane volným hráčem, ze sedmi na deset?

To jsou samozřejmě nesmysly. Na druhou stranu je dobré, že se teď může hledat nějaký kompromis mezi ligou a Hráčskou asociací.

Výluka v sezóně 2004/05 skončila drtivou porážkou hráčů, mohla by si vůbec NHLPA dovolit znovu podobné fiasko?

Já jsem před osmi lety součástí toho všeho nebyl, ale podle informací, které mám, nebyla vůbec dobrá informovanost hráčů. Což je tentokrát úplně jinak. Asociace je hodně dobře vedená a její členové vědí, o co tady jde.

Před osmi lety jste se na rozdíl od většiny evropských hráčů nevydal zpět domů, ale strávil jste rok na farmě v Hamiltonu. Doporučil byste podobný krok mladíkům, kteří toho v NHL mají za sebou minimum nebo vůbec nic?

Pro mě to byl naprosto klíčový rok, kdy jsem dokázal lidem, že se o NHL chci porvat. Dalo mi to hrozně moc a zůstal jsem tam, i když mi nabízeli dohrát druhou půlku sezóny v Evropě. Byli tam lidi jako Spezza, Bouwmeester, kterým je dneska taky kolem třicítky jako mně. A ta liga měla fakt výbornou úroveň.

Teď už se ale můžete pomalu chystat na extraligu. Řešíte už pojistku, abyste mohl za Kladno nastoupit?

Pojistka je moje starost, ale měl by se o ni postarat klub, který chce, abych za něj hrál. V NHL mám smlouvu ještě na docela dlouhou dobu (do r. 2016 – pozn. red.) a nemůžu si dovolit riskovat.

Na kolik procent tedy odhadujete, že místo montrealského obléknete na startu sezóny ten kladenský?

Už to tak vypadá. Pokud za mořem nepřijde nějaký zázrak, že by obě strany sedly za stůl, dohodly se během deseti dnů, a my 15. září odletěli na kempy. Teď to ale vidím na Kladno.

Reklama