Hlavní obsah

Když mu Hejduk předal céčko, byl v šoku. Landeskog bude nejmladším kapitánem v dějinách NHL

Denver

Je mu teprve 19 let a 286 dní a už je z něj kapitán mužstva NHL. Gabriel Landeskog, švédský útočník byl v úterý jmenován jako nástupce Milana Hejduka v Coloradu Avalanche a stal se tak nejmladším hokejistou v zámořské soutěži, který bude nosit na hrudi „céčko“. Tento primát dosud patřil Sidneymu Crosbymu, který v květnu roku 2007, když byl jmenován kapitánem Pittsburghu, byl o 11 dní starší.

Foto: Sport.cz

Švédský hokejista Gabriel Landeskog (vpravo) v souboji s Raphaelem Diazem z Montrealu

Článek

Když Landeskog v úterý ráno přicházel po boku kouče Joea Sacca a Milana Hejduka do Pepsi Center, domácí arény Avalanche, vůbec netušil, co že se to chystá.

„Vůbec jsem o tom neměl ponětí. Když jsem se to dozvěděl, byl jsem v šoku. Vezměte si, že má kariéra je teprve na začátku. Je to něco, o čem jako dítě sníte. Ale cítím, že už jsem na tuto roli připravený. A klub to cítí také," vyprávěl Švéd krátce poté, co mu Milan Hejduk předal dres s číslem 92 a našitým céčkem na hrudi.

Moje role v týmu se změnila, vysvětluje Hejduk

Právě Hejduk zastával kapitánskou funkci v 17 zápasech loňské sezóny. Většinu zápasů však nastupoval ve třetí nebo čtvrté pětce a sezónu zakončil s pouhými 14 góly a 37 kanadskými body, což je jeho nejhorší bodový zisk za celou zámořskou kariéru. Přestože mezi spoluhráči i trenéry Colorada i nadále zůstává mimořádně respektovaným hokejistou, rozhodl se rodák z Ústí nad Labem právě kvůli menšímu hernímu vytížení předat céčko někomu jinému.

„Byla to skvělá zkušenost a pocta. Užil jsem si to (dělat kapitána - pozn. aut.)," pravil Hejduk, který má v šestatřiceti letech před sebou už čtrnáctou sezónu v dresu Lavin. „Ale moje role v týmu se přeci jen trošku změnila a cítil jsem, že kapitána by měl dělat někdo z prvních dvou pětek, což já nejsem. Myslím, že Gabe je skvělá volba," poznamenal Hejduk.

Trenér byl nejprve překvapený

Olympijský vítěz z Nagana o svém úmyslu nejprve informoval kouče Sacca, který byl Hejdukovým rozhodnutím nejprve překvapený: „Musíme to ale respektovat. Pro jakéhokoli hráče to není lehké rozhodnutí, obzvlášť pak pro ty s Milanovým charakterem."

Landeskoga si Avalanche vybrali v loňském draftu jako druhého v pořadí. Ve své první zámořské sezóně nasbíral během 82 zápasů 52 bodů a získal Calder Trophy určenou pro nejlepšího nováčka NHL.

Reklama

Související témata: