Hlavní obsah

NHL je blízko výluky! Hokejisté odmítli poslední návrh smlouvy

New York

Výluka hokejové NHL opět dostala reálnější obrysy. Hráčská asociace NHLPA dnes podle agentury Reuters odmítla poslední návrh nové kolektivní smlouvy, která skončí v sobotu. Vedení zámořské soutěže a majitelé klubů prohlásili, že z jejich strany jde o poslední nabídku.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman hovoří s novináři.

Článek

"Nikam jsme se neposunuli. Zdůrazňuji, že hráči se chtějí domluvit, musí však jít o férovou dohodu," prohlásil šéf NHLPA Donald Fehr na tiskové konferenci v New Yorku, kde se obě znesvářené strany ve středu po týdenní pauze sešly k zřejmě poslednímu pokusu zachránit sezónu.

Oba tábory se přou hlavně o rozdělení příjmů z výnosů ligy a při obnoveném jednání jako první přišla s podobou nového kontraktu hráčská asociace. Vedení ligy a majitelé klubů, kteří chtějí snížit podíl hráčů ze současných 57 procent, ho však odmítli.

Současně předložili vlastní a poslední návrh na údajně šestiletý kontrakt. Podle něj by hráči zpočátku měli podíl 49 procent, který by klesal až na 47 procent v posledním roce platnosti smlouvy. NHLPA, jejíž návrh nabízel postupný pokles z 54,3 procenta na 52,7, však odmítla.

Start soutěže, jenž je naplánován na 11. října, je tak velmi vážně ohrožen. Komisionář NHL Gary Bettman totiž prohlásil, že pokud do 15. září nedojde k dohodě s NHLPA, vyhlásí výluku.

Reklama