Hlavní obsah

NHL má poslední den na odvrácení výluky, ale nejedná se

New York

V sobotu o půlnoci vyprší termín k podpisu nových kontraktů mezi hokejisty a majiteli klubů zámořské NHL. V pátek mělo jednat vedení NHL s hráčskou asociací NHLPA, ale obě strany se vůbec nesešly. Schůzka není naplánována ani na dnešek. Přitom komisionář NHL Gary Bettman nedávno prohlásil, že pokud do 15. září nedojde k dohodě, vyhlásí výluku.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman zřejmě vyhlásí výluku.

Článek

Ve čtvrtek NHLPA odmítla poslední návrh nové kolektivní smlouvy. Vedení zámořské soutěže a majitelé klubů prohlásili, že z jejich strany jde o poslední nabídku.

Oba tábory se přou hlavně o rozdělení příjmů z výnosů ligy. Majitelé klubů chtějí snížit podíl hráčů ze současných 57 procent na 49 a časem až na 47, zatímco návrh NHLPA nabízí postupný pokles z 54,3 procenta na 52,7.

Soud hráčům nevyhověl

Soud v Québeku v pátek zamítl žádost hráčů Montrealu Canadiens o vydání předběžného opatření, které by výluce zamezilo. Konečné rozhodnutí o tom, zda bude výluka NHL v této kanadské provincii považována za protiprávní, však soud zatím odložil.

"Doufáme, že tento verdikt donutí hráčskou asociaci ustoupit od podobných akcí a soustředit se místo toho na pokrok u jednacího stolu," prohlásil Bettmanův zástupce Bill Daly.

Podobnou žádost podali v provincii Alberta také hráči Calgary a Edmontonu. Soudní jednání je v tomto případě naplánováno na 21. září. Pokud by soud hokejistům vyhověl, mohli by zahájit tréninkový kemp a museli by od svých klubů dostávat mzdu.

NHL má začít 11. října. Naposledy se kvůli výluce elitní kanadsko-americká liga nehrála v sezóně 2004/05, po níž byl zaveden takzvaný platový strop. Řada českých hráčů včetně Jaromíra Jágra tehdy zamířila do extraligy, podobný scénář se očekává i letos.

Reklama