Hlavní obsah

V NHL začala výluka, čeští hráči posílí extraligu

New York

A je to tady. Miliardáři se nedohodli s milionáři, aneb majitelé klubů NHL s asociací hráčů NHLPA a v nejvyšší zámořské hokejové soutěži začala výluka. Může se tak opakovat sezóna 2004/5, kdy odpadla celá. Kanadští a američtí fanoušci jsou zklamaní, naopak čeští mohou jásat. Většina hvězd, včetně Jaromíra Jágra, totiž slíbila, že posílí extraligu.

Foto: ČTK

Hokejoví fanoušci Kladna mohou jásat. Jejich tým zřejmě posílí hvězdný Jaromír Jágr.

Článek

NHLPA a majitelé týmů se přou zejména o rozdělení výnosů z ligy odhadovaných na 3,3 miliardy dolarů ročně. Majitelé chtějí snížit podíl hráčů ze současných 57 procent na 49 a časem až na 47, zatímco návrh NHLPA nabízí postupný pokles z 54,3 procenta na 52,7. Hráči nechtějí výrazně snížit svůj podíl na výnosech, kluby zase argumentují mimo jiné i tím, že některé chudší týmy jsou existenčně ohroženy. Lize jako celku se ale daří. Od posledního jednání hráčů s majiteli po sezóně 2004/5, kdy hráči ustoupili, její výnosy vzrostly asi o jednu miliardu dolarů.

Poslední jednání mezi oběma stranami sporu se uskutečnilo ve čtvrtek. Bylo ale neúspěšné. V poslední den platnosti staré smlouvy se pak již žádná formální jednání mezi hráči a kluby neuskutečnila. Nejslavnější hokejová liga nezadržitelně směřovala k další výluce, byť se ještě v sobotu neformálně na obědě sešel vyjednávač hráčů Steve Fehr se zástupcem komisionáře NHL Billem Dalym.

Výluka nastala o půlnoci ze soboty na dnešek místního času na východním pobřeží severoamerického kontinentu (06:00 SELČ), kdy přestala platit kolektivní smlouva. Vedení ligy již dříve uvedlo, že oficiální začátek výluky nebude vyhlašovat. Očekává se ale, že obě strany sporu se k situaci vyjádří během neděle.

Bettmana fanoušci nenávidí

Stejně jako předchozí dvě výluky i tato spadá do éry panování komisionáře Garyho Bettmana v soutěži. Naposledy se kvůli výluce elitní kanadsko-americká liga nehrála celou sezónu 2004/05, po níž byl zaveden takzvaný platový strop. Předtím byla liga kvůli výluce v sezóně 1994/5 zkrácena na 48 zápasů. Bettman, během jehož kariéry liga jinak zažila velký hospodářský rozmach, je kvůli výlukám mezi fanoušky značně nepopulární.

V New Yorku například v sobotu proti pauze v soutěži, jejíž délku zatím nelze odhadovat, protestovali fanoušci jinak znesvářených týmů New Jersey Devils a New York Rangers. Podobné demonstrace se ale uskutečnily i v dalších amerických a kanadských městech.

Nová sezóna nejvyšší zámořské hokejové soutěže měla začít 11. října. Konec základní části pak byl plánovaný na 13. duben. Přípravné tréninkové kempy se v NHL měly otevřít od 21. září.

Současná výluka je již třetí v nejvyšší americké ligové soutěži za posledních 18 měsíců. Předchozí výluky postihnuly basketbalovou ligu NBA a ligu amerického fotbalu NFL. Jen v případě NBA ale loni zasáhly do sezóny.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články