Hlavní obsah

NHL kvůli výluce zrušila na šest desítek zářijových přípravných zápasů, začalo propouštění

New York

Vedení NHL kvůli výluce zrušilo 60 přípravných zápasů plánovaných na poslední zářijový týden. Zámořská liga, jejíž nový ročník má začít 11. října, se tak zastavila počtvrté během dvaceti let.

Foto: Sport.cz

Tak na shledanou. Brzy? Útočník Jeff Skinner opouští kabinu Caroliny při vyhlášení výluky v NHL

Článek

Výluka v NHL nastala po sobotní půlnoci, kdy vypršela stará kolektivní smlouva. Hráčská asociace NHLPA se s majiteli klubů zatím nedohodla na nové, hlavním jádrem sporu je rozdělení výnosů z ligy, které činí ročně zhruba 3,3 miliardy dolarů.

Nová kolektivní smlouva je zatím v nedohlednu, protože od minulé středy neprobíhají žádná oficiální jednání. Je tak pravděpodobné, že NHL ve stanoveném termínu nezačne, což se naposledy stalo v ročníku 2004/05. Tehdy se nehrálo celou sezonu.

Začala omezení pracovní doby a propouštění

Vedení ligy začíná kvůli výluce omezovat provoz ve svých kancelářích. Od října sníží svým zaměstnancům platy o 20 procent a najede na čtyřdenní pracovní týden. K propouštění už sáhly také v týmech Florida Panthers a Ottawa Senators.

V souvislosti s výlukou se začínají hokejisté z NHL přesouvat do Evropy. Do české extraligy se vrátily hvězdy typu Jaromíra Jágra a Romana Červenky, kteří se ve středu proti sobě postavili v duelu Kladna a Slavie. Ruští hokejisté jako Jevgenij Malkin a Alexandr Ovečkin míří domů do KHL, kanadští útočníci Rick Nash a Jason Spezza zase zvolili Švýcarsko.

Reklama