Hlavní obsah

Pokud nám sáhnete na peníze, řada hráčů se už do NHL nemusí vrátit, varuje Ovečkin

Moskva/Washington

V tomto týdnu podepsal roční smlouvu s moskevským Dynamem hrajícím Kontinentální ligu. Samo sebou, že v ní má výstupní klauzuli pro případ, že by výluka v zámořské soutěži skončila a NHL se rozběhla. Jenže i pokud k tomu dojde, hvězdného útočníka Alexandera Ovečkina mohou ve Washingtonu vyhlížet marně. A nemusí zůstat jen u Ovečkina...

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ruská hokejová hvězda Alexander Ovečkin.

Článek

Sedmadvacetiletý forvard si v konferenčním hovoru s listy The Washington Times a The Washington Post při zmínce o vedení NHL servítky rozhodně nebral. Rozčílil se zejména nad záměrem komisionáře Garyho Bettmana a jeho mužů seškrtat hráčům platy.

„Jestliže k tomu vedení soutěže sáhne a naše platy nám zkrátí, tak jak samo chce, vůbec nevím, kolik chlapců se do zámoří vrátí. Smlouvy jsme podepsali už dřív, tak proč nám chtějí krátit plat a upravovat smlouvu zrovna teď?  Myslím, že je to pitomý nápad a pitomé rozhodnutí od NHL, Bettmana (komisonáře ligy) a dalších lidí.

Útočník Capitals zároveň vyjádřil své pochyby o tom, že se soutěž brzy rozběhne. Pokud vedení ligy ve svých požadavcích alespoň částečně neustoupí, může se opakovat situace ze sezóny 2004/05, kdy výluka pohřbila celý ročník.

„Jestli jednání budou stejná (jako v sezóně 2004/05), výluka podle mě potrvá celý rok, protože my (Hráčská asociace) se nevzdáme. Držíme při sobě, máme velmi dobrého lídra Dona Fehra. Hráči ho znají a důvěřují mu, protože jeho prací je pomáhat nám hrát hokej. A hrát hokej za to, co si zasloužíme."

Sedmadvacetiletý Ovečkin uzavřel necelý týden po vyhlášení výluky roční smlouvu s mateřským Dynamem Moskva hrající KHL. V kontraktu je zanesena výstupní klauzule pro případ, že by v zámoří skončila výluka.

Pokud by se i přesto rozhodl setrvat v Rusku, porušoval by tím svou smlouvu s Washingtonem a následovaly by i sankce od IIHF. Ovečkin má s Capitals smlouvu ještě na devět roků, během kterých si přijde na 88 miliónů dolarů (téměř 1,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata: