Hlavní obsah

Do Nového roku výluka v NHL skončí, věří Gretzky

New York

Podle hokejové legendy Wayna Gretzkého výluka v NHL do Nového roku skončí. Nejproduktivnější hráč v historii soutěže míní, že zámořská liga nepřijde o atraktivní utkání pod širým nebem zvané Winter Classic, v němž se mají tentokrát 1. ledna střetnou Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Ikona ledního hokeje Wayne Gretzky.

Článek

Podle Gretzkého nejsou rozpory mezi hráči a majiteli klubů takové jako při minulé výluce, kvůli níž byla celá sezóna 2004/05 zrušena. "V roce 2004 jsme změnili celý terén. Majitelé chtějí nějaký podíl ze zisků, a když se tohle vyřeší, ta nejtěžší překážka bude odstraněna. Teď je třeba pracovat na tom, aby obě strany došly k číslu, které podle nich bude fér," uvedl k hlavnímu bodu sporu při vyjednávání o nové kolektivní smlouvě.

"Úřad komisionáře (Garyho Bettmana) i Donald Fehr a hráčská asociace, to jsou všechno velmi inteligentní lidi. Jde o to si sednout a domluvit se," konstatoval Gretzky, jenž ukončil kariéru v roce 1999 a poté byl koučem a spoluvlastníkem Phoenixu Coyotes. "Věřím, možná proto, že jsem takový fanoušek, že se 1. ledna bude hrát," dodal.

Reklama