Hlavní obsah

Gretzky odchody do Evropy neschvaluje

PRAHA

Nepříliš velké pochopení má pro hokejisty, mířící do evropských soutěží, spolumajitel Phoenixu Coyotes Wayne Gretzky. Bývalá hvězda zámořské NHL se nechala slyšet, že pokud by ještě aktivně hrál, na Starý kontinent by nikdy neodešel. "V Evropě bych působit nemohl, pro mě vždy byla prioritou jen NHL," říká hokejová legenda.

Článek

Přesto Gretzky zůstává stranou hlavních jednání mezi znesvářenými stranami, stejně jako tomu bylo při minulé výluce před deseti lety. Tenkrát historicky nejproduktivnější hokejista NHL hrál za Los Angeles Kings a při vyjednávání zůstával v pozadí.

"Není to nic, co bych mohl během chvíle nějak ovlivnit," řekl Gretzky deníku Toronto Sun. "Lidi se mě ptají na mé názory, nikdo ale neřekl, abych se do případu vložil," dodal.

Problémem nejsou jen platové stropy

Gretzky díky bohaté a úspěšné kariéře rozumí přáním hráčů, stejně tak ale i druhé straně. Vlastní podíl v celku Phoenix Coyotes a tak si uvědomuje složitost situace. "Je třeba se na vše dívat komplexně, situace je velice komplikovaná. A nejde jen o platové stropy, o kterých se nejvíce mluví," upozorňuje.

Řešení sporů nechává Gretzky na komisionáři soutěže Garym Bettmanovi a šéfu hráčských odborů Bobu Goodenowovi. "Do zákulisí nevidím, ale je to na Bobovi s Garym." Gretzky se při rozhovoru ve své torontské restauraci zmínil i o jiných tématech. Nevyloučil možnost, že by se v budoucnosti stal trenérem týmu NHL.

V Evropě k dnešnímu dni působí 259 hokejistů, kteří by za normálních okolností hráli v zámoří. Zrušeno bylo zatím 179 zápasů NHL.

Reklama