Hlavní obsah

Vedení NHL a NHLPA znovu jednají o ukončení výluky

Vedení hokejové NHL ve snaze ukončit výluku zámořské soutěže předložilo hráčské asociaci NHLPA nový šestiletý návrh kolektivní smlouvy. Podle něj by si obě strany měly výnosy z ligy, které v minulé sezóně činily 3,3 miliardy dolarů a jsou hlavním bodem sváru, rozdělit rovným dílem a nezkrácená sezóna 82 zápasů by měla začít 2. listopadu.

Foto: Sport.cz

Jeff Skinner opouští kabinu Caroliny při vyhlášení výluky v NHL

Článek

"Je to naše nejlepší šance zachránit kompletní základní část i play off," citovala agentura Reuters komisionáře ligy Garyho Bettmana. "Doufám, že půjde o návrh, o kterém budeme moci dále vyjednávat a pokusit se dojít ke shodě," přidal zástupce NHLPA Donald Fehr, který si vzal čas na prostudování nabízené smlouvy.

NHL je ve výluce od 16. září, kdy vypršela předchozí kolektivní dohoda. Vedení soutěže poté začátkem října zrušilo první dva týdny nové sezóny, která měla odstartovat minulou středu, a zástupce komisionáře ligy Bill Daly vyčíslil prozatímní ztrátu ligy na 100 miliónů dolarů.

NHL by případně mohla začít 2. listopadu

Kvůli výluce už zamířila velká část evropských hokejistů zpět do mateřských soutěží či jiných lig na kontinentu a postupně se k nim připojují i zámořští hráči.

Poslední jednání o nové smlouvě vedly obě strany před měsícem, od té doby ani jedna z nich s dalším návrhem kontraktu nepřišla. Pokud by NHLPA, která nabízela postupný pokles hráčského podílu na výnosech z 54,3 procenta na 52,7, na aktuální podmínky předložené vedením NHL přistoupila, měla by liga začít 2. listopadu a protáhla by se do června.

NHL je ve výluce potřetí za posledních 18 let. V ročníku 2004/05 se nehrálo vůbec a poprvé od roku 1919 nebyl udělen Stanleyův pohár. V sezóně 1994/95 se liga rozběhla 20. ledna poté, co přišla o 468 zápasů.

Reklama