Hlavní obsah

Výluka v NHL pokračuje. Vedení ligy nenašlo s hráči na čtvrtečním jednání společnou řeč

Toronto

Vypadalo to hodně nadějně. Představitelé hráčské asociace NHLPA po obdržení úterního návrhu nové kolektivní smlouvy doporučili hokejistům z kanadsko-americké soutěže, kteří momentálně působí v Evropě, aby do 23. října nehráli zápasy. Dohoda se zdála být blízko. Jenže to už neplatí. Start NHL je po čtvrtku odsunut na neurčito. Jednání o ukončení výluky v zámořské soutěži totiž v Torontu dopadla nezdarem. NHLPA nepřistoupila na návrh šestiletého kontraktu s rozdělením výnosů rovným poměrem. Místo toho přišla s vlastní podobou smlouvy, všechny tři varianty ovšem komisionář ligy Gary Bettman odmítl.

Foto: Sport.cz

Jeff Skinner opouští kabinu Caroliny při vyhlášení výluky v NHL

Článek

"Skončili jsme zhruba po hodině, protože jsme neměli co probírat. Ani jeden z jejich návrhů se k rozdělení poměrem 50:50 ani zdaleka nepřiblížil," řekl rozladěný Bettman pro server kanadské televizní stanice TSN. "Mám pocit, že nemluvíme stejnou řečí. Proto se obávám, že se nikam neposuneme. Naopak si myslím, že návrhy hráčů jsou krokem zpátky. Jsem dost zklamaný, protože nevím, jak to teď bude vypadat dál," dodal.

Přesto šéf ligy i přes čtvrteční neúspěch stále doufá, že se s hráčskou asociací přece jen domluví včas a v NHL se odehraje všech 82 kol. Svůj strach však rozhodně netají. "Všechny tři jejich nabídky byly variacemi toho, co nabídli v létě. Od té doby se od nich nijak neodchýlili," citoval Bettmana server nhl.com.

Znesvářené strany jednaly o nové smlouvě od úterý. Po měsíční přestávce přišlo vedení zámořské soutěže s návrhem na rovnoměrné rozdělení výnosů, které v minulé sezóně činily 3,3 miliardy dolarů a jsou hlavním bodem sporu. Kdyby došlo k dohodě, odstartoval by nový ročník ligy pravděpodobně 2. listopadu.

NHLPA neuspěla s vlastní podobou smlouvy

Čtvrtečního jednání, které začalo oproti původnímu plánu o devadesát minut později, se zúčastnilo vedle výkonného ředitele NHLPA Donalda Fehra i osmnáct hráčů. V Torontu nechyběli mimo jiné Sidney Crosby, Jonathan Toews nebo Jarome Iginla. Ligu pak zastupovali komisař Gary Bettman a jeho zástupce Bill Daly. Na schůzku se rovněž dostavilo několik majitelů klubů. Přítomni byli Jeremy Jacobs (Boston Bruins), Craig Leipold (Minnesota Wild), Murray Edwards (Calgary Flames) a Ted Leonsis (Washington Capitals). Leč marně, k dohodě opět nedošlo.

"Dneska nebyl dobrý den. Měl být, ale nebyl," poznamenal pro TSN Donald Fehr s tím, že vedení ligy chtělo novým návrhem kontraktu snížit stávající platy hráčů o 12,3 procenta. "Hráči udělali několik ústupků, ale nevidí důvod, proč by měli brát méně peněz," dodal.

NHLPA proto posléze přišla s vlastními variantami smlouvy, ani ty však neuspěly. Šéf hráčské unie uvedl, že podle prvního by k rovnoměrnému rozdělení výnosů z ligy došlo po třech letech, podle dalšího po pěti a podle třetího okamžitě, ovšem za předpokladu, že stávající hráčské smlouvy zůstanou beze změn.

NHL je ve výluce od 16. září, kdy vypršela předchozí kolektivní dohoda. Vedení soutěže poté začátkem října zrušilo první dva týdny nové sezóny, která měla odstartovat minulou středu. Zástupce komisionáře ligy Bill Daly vyčíslil prozatímní ztrátu ligy na 100 miliónů dolarů.

Reklama