Hlavní obsah

Hanzal o výluce v NHL: Když kývneme, přijdeme o spoustu peněz

Už druhý týden trénuje Martin Hanzal s týmem HC Mountfield České Budějovice, kde hokejově vyrostl. Při výluce NHL čeká útočník Kojotů z Phoenixu, jak se vyvrbí situace v zámoří. Pokud nedojde do úterka k dohodě, bude hrát po sedmi letech extraligu.

Foto: Foto archiv Martina Hanzala

Malý Martin Hanzal odpočívá v náručí velkého Martina Hanzala.

Článek

Myslíte si, že NHL začne 2. listopadu, jak si přejí majitelé klubů?

To se hrozně těžko odhaduje. Situace se může změnit ze dne na den. Jako hráčská asociace jsme podali protinávrh (ve čtvrtek pozdě večer – pozn. aut.) na to, co předložili oni. Nedokážu předjímat, jak se majitelé zatváří. (Hráčská asociace předložila dokonce tři návrhy, vedení soutěže však všechny odmítlo - pozn. aut.)

V čem byl ten původní návrh pro hráče špatný?

Majitelé sice řekli, že to bude fifty fifty, aby všechno hezky vypadalo na veřejnosti. Ale spousta dalších bodů byla nedořešena. Kdybychom na jejich návrh kývli, tak jako hráčská asociace přijdeme o 1,6 miliardy dolarů za pět let. Sice to vypadá, že se hýbeme dopředu, ale tohle jsou dost zásadní věci.

Kolik procent chcete?

V minulé sezóně jsme měli 57 a liga vydělala nejvíc v historii. To si majitelé musí uvědomit. A přitom na začátku jednání o nové smlouvě přišli s tím, že nám dají 43 procent... Pak by reálně hrozilo, že půjdeme s platy dolů. Takže jde o to, najít kompromis.

Jsou hráči ochotní trochu ustoupit, aby NHL vůbec začala?

Problém je v tom, že nám chtějí sebrat peníze. My děláme novou kolektivní smlouvu i pro kluky, kteří třeba do NHL přijdou za pět let. A je lepší, aby byla pořádná, než aby na tom všichni byli biti. Byla by hloupost ve všem ustupovat, přijít o peníze, a přesto začít hrát.

Máte informace, jak situaci prožívají vaši parťáci z Phoenixu, kteří zůstali v zámoří?

Třeba náš kapitán Doan je velký optimista. Věří, že se v listopadu opravdu začne hrát. Já osobně si myslím, že když se nedohodneme do úterý, tak se nezačne.

Pokud by se v listopadu začalo, dokážete si představit porci 82 zápasů? Dá se to vůbec zvládnout?

Byl by to záhul. Ale asi to mají nějak spočítaný. Třeba my z Phoenixu cestujeme docela daleko a nedovedu si představit, kolik času bych teď trávil mimo domov.

V dresu Českých Budějovic jste měl nastoupit už ve středu, ale nakonec jste od toho upustil. Proč?

Dohodli jsme se, že počkáme do toho úterka. Pro mančaft by nebylo ideální, kdybychom tam všichni z NHL naskočili třeba jen na dva zápasy a trenér to kvůli nám musel překopat. Ale pokud k dohodě nedojde, jsem připraven příští týden hrát. Už mi zápasy dost chybí, nejradši bych šel hned.

Zvažoval jste i nabídky z jiných klubů?

Něco jsem měl, ale prioritou pro mě byly Budějovice. Chtěl jsem být doma s rodinou a jsem rád, že klub zaplatí mou pojistku. Jinak budu hrát v podstatě zadarmo. Extraligu jsem hrál naposledy v osmnácti, teď je mi pětadvacet. Tenkrát jsem odehrál jen pár zápasů a šel jsem do Ameriky.

Mužstvo se od té doby dost změnilo...

Ale já skoro všechny kluky znám, protože s nimi každé léto trénuju. Takže v tom problém nebyl.

Reklama

Související témata: