Hlavní obsah

Sparta vábí Eliáše, ten se ale zatím na led nechystá

Praha
Aktualizováno

V hokejovém životě patřila minulá sezóna Patrika Eliáše k těm výjimečným. Ačkoli nyní extraligu ohromují esa ze zámoří, nejlepší český hráč uplynulého ročníku NHL na soutěžní led vůbec nespěchá. „Jsem rád, že můžu být s rodinou a občas si zpestřit čas třeba výletem na pořádný fotbal," říká šestatřicetiletý útočník New Jersey.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Patrik Eliáš teď tráví čas hlavně s rodinou.

Článek

Už jste si balil kufry na cestu do zámoří, nebo jste měl k vývoji situace v NHL skeptické stanovisko?

Myslím, že reakce nás hráčů je jednoznačná a vyjádřil ji Don Fehr (vyjednavač NHLPA). Ono něco vypadá dobře na papíře, ale když se na to podíváte trochu do hloubky, tak je tam z našeho pohledu pořád hodně nedostatků. Na druhou stranu bylo pozitivní, že liga dala nějaký návrh a od toho se šlo odpíchnout.

Šéfové NHL chtěli odstartovat sezónu 2. listopadu, to už teď opět není reálné, že?

Protinávrh, který jsme předložili, se nesetkal u ligy s velkým ohlasem. Uvidíme, co z toho teď vzejde.

Původně se o konečné dohodě, jež by sezónu resuscitovala, mělo rozhodnout do příštího úterý. K posunu ale nedošlo. Začnete se tedy konečně rozhlížet, kde v Evropě byste naskočil do hry?

Není to tak, že čekám na nějaké konkrétní datum. Když se s ligou nedohodneme teď, tak se určitě neuskuteční všech 82 zápasů, to je jasné. Já ale hlavně doufám, že jednání budou intenzivnější.

Kolik času podle vás ještě uběhne, než dojde k dohodě?

To je těžké. Pokud by to trvalo další tři čtyři týdny, tak už by to bylo na hraně a celá sezóna by byla ohrožená. Ale tohle majitelé ani hráči rozhodně nechtějí.

Jedním z klubů, který usiluje o vaše služby, pokud se v NHL nezačne hrát, je Sparta. Nepřesvědčovala vás, vzhledem k  dlouhé sérii devíti porážek, zda byste své rozhodnutí neurychlil?

Jsem dlouho ve spojení se sportovním manažerem Patrikem Martincem. Na rovinu jsem ale říkal, že v říjnu určitě hrát nebudu a uvidí se v listopadu... Ve Spartě tohle moje rozhodnutí respektovali. Samozřejmě občas zavolali, jestli se něco nezměnilo, ale nijak na mě netlačili. Ono je to ošidné. Mám před sebou poslední rok smlouvy s Devils a pak budu uzavírat možná poslední zámořský kontrakt. Musím brát v potaz i tyhle věci.

Nadále tedy chodíte jen trénovat v Praze na Hvězdu?

Přesně tak. Teď jsem se adaptoval ve čtvrté pětce jejich juniorů, vážně jsem tam dobře zapadl (směje se). Mám pocit, že bych Spartě ani moc nepomohl...

Plánoval jste trávit víc času s rodinou, chodit s dcerou na hřiště. Daří se vám to?

Náramně! Touhle dobou už bych byl někde rozlítaný na cestách, doma bych se vždycky ukázal jen na otočku. Teď vidím každý den, jaké dělá malá pokroky. V něčem ta výluka vůbec není špatná.

Také jste si s Martinem Havlátem odskočili na fotbalové El Clásico. Jak se vám zamlouvalo?

Byl to fantastický zážitek. Fakt parádní. Užili jsme si to i díky tomu, že Martin fandí Realu a já Barce, na které obdivuju ten neskutečný herní systém. V Barceloně je skvělý stadión, byla tam výborná atmosféra. Jen mi chyběl v závěru ten třetí gól... (zápas skončil 2:2 – pozn. red.). Rádi bychom s Martinem ještě zaletěli do Anglie, tak na dva zápasy. Jejich liga je skvělá, takže bychom byli rádi, kdyby NHL ještě tak rychle nezačala (usmívá se).

Samý fotbal, zašel jste si i na hokejovou extraligu, nebo zápasy Lva?

Byli jsme, když hráli kluci s Dynamem Moskva. Mám taky kamarády v Liberci, takže tam plánuju zajet v neděli na zápas s Kladnem.

Reklama

Související témata: