Hlavní obsah

Zástupci NHL a hráčů jednali celé úterý, bezvýsledně! Ve středu pokračují

New York
Aktualizováno

Přes sedm hodin jednali v úterý zástupci NHL a hráčské asociace NHLPA, kteří se snaží zachránit alespoň část této sezóny zámořské hokejové ligy. Obsah svých rozhovorů v New Yorku odmítly obě strany komentovat. Zdá se však, že sílící tlak pomalu posouvá znesvářené strany k řešení.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Gerry Bettman (uprostřed) míří na jednání.

Článek

V poslední době se neustále přemítá nad tím, zdali se jednání v zámoří vůbec někam posouvají. Vypadá to, jako by se rozepře mezi zástupci ligy a NHLPA měly vést donekonečna. Prosinec je však z hlediska zisků velmi atraktivní, a to si funkcionáři uvědomují.

Sčítání ztrát se zatím zastavilo na čísle 326 zápasů. Nedávno se navíc zrušilo populární a také rentabilní Winter Classic, v kterém se v lednu měl utkat Detroit s Torontem.

Majitelé nechtějí přijít o prosincové zisky, ale o co jde vlastně hráčům? V říjnu dostali peníze z rezervního fondu NHL (8 procent z ročního platu). V listopadu jim však nepřišlo nic, což na ně zvyšuje tlak.

Půlit zisky? Ne způsobem, který chce NHL

Během loňské sezóny si hráči rozdělili 57 procent ze zisků ligy. Majitelé klubů přišli s návrhem na rovnoměrné rozložení peněz, s kterým  hráčská asociace NHLPA souhlasila. Hráči však chtějí, aby se k poměru 50/50 přistoupilo postupným snižováním ve výhledu několika let. NHL namítá, že rozpůlení zisků chce už za rok, přičemž by se onen sedmiprocentní rozdíl v jednom roce měl z budoucích příjmů dorovnat (tzv. make whole call/provision). S tím ale hráči nesouhlasí.

Až se zmiňovaný problém vyřeší a Donald Fehr v čele NHLPA najde shodu ve sporu s NHL vedenou Garym Bettmanem, ke konečné dohodě bude zbývat pár kroků.

Počátkem každého října fanoušci obvykle pookřejí. Chválí chytré přihrávky Sidneyho Crosbyho nebo zůstávají jen s ústy dokořán a v duchu přemítají: „Jak to jen ten Lundqvist mohl zase chytit...". Podobná témata jsou zatím v nedohlednu. Momentálně všichni jen kroutí hlavou a nechápavě se táží: „Tak kdy už se to někam posune...?"

Jednou z variant je, že se NHL rozběhne 23. listopadu, další možností je start stanovený na 1. prosinec. Zatím však není nic jisté, středeční jednání snad přinesou ovoce.

Reklama