Hlavní obsah

Konec výluky? Ale kdeže. Ve svých představách jsme si velmi vzdálení, říká šéf NHLPA

Ukončení výluky NHL je zřejmě stále v nedohlednu. Zástupci zámořské hokejové ligy a hráčské asociace NHLPA v New Yorku sice jednali čtyři dny, ale k dohodě na nové kolektivní smlouvě se podle všeho nijak nepřiblížili. Naděje, které po úterním jednání dočasně prozářily mračna nad pozastavenou NHL, se tak zvolna vytrácí.

Foto: Louis Lanzano, ČTK/AP

Výluka ještě nekončí. Po Bettmanových výrocích fanoušci znovu střízliví.

Článek

„Měli jsme za to, že jsme si ohledně struktury dohody výrazně blíže, než se zdálo. Oni nám ale řekli, že jsme od sebe hodně, hodně daleko," komentoval výkonný ředitel NHLPA Donald Fehr stav vyjednávání po páteční schůzce, kterou její aktéři opouštěli značně rozmrzelí a naštvaní.

Podle zámořských médií přešlo jednání v hádku, když obě strany zjistily, že se jejich představy o vyřešení finančních otázek liší o zhruba 380 milionů dolarů.

Majitelé klubů se přou s hráči o rozdělení výnosů z NHL, které v minulém ročníku činily 3,3 miliardy dolarů. Vedení soutěže chce snížit podíl hokejistů z dosavadních 57 procent na 50. Dalším ožehavým bodem je dorovnání mezd hráčům, kteří by na snížení podílu doplatili nižšími příjmy. Zástupci NHL na to hodlají vyčlenit momentálně 211 milionů dolarů, hráčské odbory požadují alespoň 600 milionů.

Bettman brzdí naivní euforii

„Když tvrdí, že dodrží všechny hráčské smlouvy a každý dostane zaplaceno, kolik má ve smlouvě, není to samozřejmě pravda. Nikdy nebyla. Nevím, jak na to přišli," prohlásil Fehr na adresu vedení ligy.

Komisionář NHL Gary Bettman odmítl komentovat, v jakém bodě se momentálně jednání nacházejí. „Nechci vyvolávat žádná očekávání," uvedl.

NHL je ve výluce už téměř dva měsíce. Její vedení zrušilo všechny plánované zápasy do konce listopadu a novoroční utkání pod otevřeným nebem Winter Classic.

Reklama