Hlavní obsah

Blíží se start NHL? Vypadá to nadějně, říká brankář Neuvirth a kritizuje šéfa hráčské asociace

Praha

Kdo s koho. I tak se dá nahlížet na nekonečné vyjednávání v zámořské NHL mezi vedením soutěže a hráčskou asociací ohledně nové kolektivní smlouvy. Jenže zatímco před týdnem ještě oba tábory sveřepě hájily své zájmy a argumenty, nyní to vypadá, že NHLPA už zdaleka tak jednotná není. A zástupce hráčů Donald Fehr se ocitá pod velkým tlakem samotných hokejistů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Sparty Michal Neuvirth.

Článek

Výluka v zámořské soutěži trvá už třetím měsícem, a byť dílčího konsenzu zatím obě strany nedosáhly. Jestliže v posledních dnech vinili někteří hráči z krachu jednání šéfa NHL Garyho Bettmana, teď se další hokejisté pouštějí do Donalda Fehra. Do muže, který přitom má hájit jejich požadavky.

„Jsem z toho spíš znechucený. Odskáčou to všichni. Ztratíme zápasy, peníze. Už bychom mohli Fehra přitlačit, ať se něco děje, čas je proti nám. Nevěřím, že když budeme dál čekat, dosáhneme lepší dohody," prohlásil pro deník Sport Roman Hamrlík, naposledy obránce Washingtonu, který pamatuje obě předchozí výluky. Tu ze sezóny 1994/95 i tu o deset let později.

A Hamrlíkova slova rozhodně nejsou jen výkřikem do tmy. I ostatní hokejisté si uvědomují, že pokud by Fehr kývl na nabídku vedení NHL už dříve, byť se zdála bůhvíjak nevýhodná, pořád by na ní vydělali. Teď už hráčská asociace může dosáhnout jen horších podmínek. „Romana znám, je to můj spoluhráč a naprosto s ním souhlasím. Řekl to dobře," přidává se k nespokojenosti s Fehrovou prací gólman Washingtonu Michal Neuvirth, toho času hráč pražské Sparty.

Spor se táhne kvůli hvězdám

„Nás, kdo máme malé smlouvy a nevyděláváme moc peněz, se to spíš netýká. Pociťují to hlavně ti superstar hráči, kteří mají dlouholeté a miliónové kontrakty. To kvůli nim se to táhne. Většina kluků, jako jsem já, by už chtěla hrát," říká Neuvirth, který je pod vlivem posledních dnů přece jen optimistou.

„Sleduju to a vypadá to líp než před týdnem. Pořád doufám, že se NHL rozjede. Všichni věříme, že se smlouva podepíše a začneme do 15. prosince hrát," tvrdí gólman Sparty, který ve čtvrtek proti Vítkovicím vychytal své první čisté konto v české Tipsport extralize. „Ale jsem trpělivý. Vím, že s tím nic neudělám a proto se soustředím na Spartu. Až mi zavolají, že mám přijet, budu šťastný. Dokud ale budu tady, budu se snažit podávat co nejlepší výkony pro Spartu."

Smlouvu v holešovickém klubu má Neuvirth do reprezentační přestávky, která vypukne v půlce prosince. Zůstal by v týmu i dál, pokud by se NHL nerozjela? „Takhle zatím nepřemýšlím. Pořád věřím, že se v zámoří začne hrát. Když ne, rád ve Spartě zůstanu. Vůbec s tím nemám problém. Je tu skvělá parta kluků, rozumíme si."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články