Hlavní obsah

Do jednání o ukončení výluky NHL vstoupí federální prostředníci

Washington

Další jednání mezi vedením hokejové NHL a hráčskou asociací NHLPA o nové kolektivní smlouvě a ukončení výluky bude probíhat za účasti trojice federálních prostředníků. První schůzka obou stran, které se naposledy sešly minulou středu, by se měla podle serveru tsn.ca konat ve středu.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Zástupce komisionáře NHL Bill Daly

Článek

"Shodly se na tom obě strany a následující jednání budou probíhat pod naší záštitou. Jak je naším zvykem a vzhledem k citlivosti tématu, nebudeme do odvolání nijak komentovat průběh a plánování schůzek," uvedl ředitel federálního smírčího úřadu George H. Cohen.

Právě Cohen se před rokem v roli prostředníka angažoval při jednání o nové kolektivní smlouvě a ukončení výluky v basketbalové NBA a letos v létě pomohl vyřešit spory rozhodčích s vedením ligy amerického fotbalu NFL. V minulosti také pracoval jako poradce NHLPA, teď však k jednání jmenoval svého zástupce Scota L. Beckenbaugha, Johna Sweeneyho a Guye Serotu.

"Nic konkrétního od tohoto kroku neočekáváme. Nicméně vítáme nový přístup ve snaze ukončit spor o smlouvě v co nejkratší době," reagoval na vstup federálních prostředníků do jednání zástupce komisionáře NHL Bill Daly.

Více než třetina sezóny již byla zrušena

NHL, která měla začít 11. října, je ve výluce už od 15. září, kdy vypršela předcházející kolektivní smlouva mezi majiteli klubů a hráčskou asociací. Celkem bylo zrušeno 422 zápasů, což je více než třetina sezóny zámořské soutěže.

Odbory se s kluby přou kvůli několika bodům. Jde zejména o záležitosti týkající se hráčských smluv a také o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezóně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát.

NHL se kvůli pracovním sporům nehraje počtvrté během posledních 20 let. Při předchozí výluce byla zrušena celá sezóna 2004/05.

Reklama