Hlavní obsah

Jednání NHL s hráči skončilo krachem, naděje na záchranu sezóny mizí

New York
Aktualizováno

Naděje na záchranu letošní sezóny NHL mizí. Po slibných náznacích posledních dnů skončilo čtvrteční noční jednání krachem a stanoviska hráčů a klubů zámořského hokeje jsou prý zase vzdálenější.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Hlavní komisionář NHL Gary Bettman je prý totálně zklamaný.

Článek

Výkonný ředitel hráčské asociace Donald Fehr nejprve v noci na pátek oznámil, že stanoviska obou stran se sbližují, ale po chvíli se vrátil s prohlášením, že NHL odmítla všechny návrhy, které hráčská asociace NHLPA předložila. Zatímco v předchozích dvou dnech rokovali hráči v čele s hvězdným Sidneym Crosbym a majitelé celkem 17 hodin, čtvrteční jednání trvalo jen hodinu. "Hráči přitom urazili velmi, velmi dlouhou cestu," prohlásil Fehr.

Hráči kromě jiného navrhovali, aby nová kolektivní smlouva platila osm let, přičemž obě strany by měly možnost ji po šesti letech vypovědět. Liga přitom vyžaduje desetiletou smlouvu s možností vypovězení až po osmi letech, což opřela o názory z průzkumu mezi fanoušky a hlavními sponzory.

Zklamaný Bettman

"Jsem k neuvěření zklamán," komentoval výsledek komisionář NHL Gary Bettman, podle něhož optimismus po slibném úterku už ve středu odpoledne "téměř nevysvětlitelně" zmizel. Bettman připomněl, že vlastníci klubů ve středu usilovně pracovali na tom, aby se podařilo dosáhnout dohody, ale hráčská unie prý odpověděla "šokujícím tichem".

"Zásadně jsme se pohnuli; připravujeme dlouhodobý systém, který hráčům přinese během své platnosti miliardy a miliardy dolarů, ale musíme mít systém, který funguje správně," prohlásil Bettman. "Jsem zklamaný tím, kde jsme. Musíme se teď zhluboka nadechnout a pustit se do toho zase znovu," doplnil Bettman.

Jágr: šance už bude malá

Největší česká hvězda současnosti Jaromír Jágr přitom před začátkem posledního jednání uvedl, že pokud se obě strany nedohodnou nyní, bude šance na start soutěže malá.

NHL je ve výluce už od 15. září a přišla o více než třetinu sezóny. Pokrok nepřineslo ani dvoudenní jednání za účasti federálních prostředníků v minulém týdnu. Odbory se s kluby přou zejména o záležitosti týkající se hráčských smluv a také o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí okamžitě snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát, NHLPA chce k rovnoměrnému rozdělení dojít postupně.

Nové jednání se neuskuteční dřív než v sobotu, čas k urovnání sporu je minimální, ale konkrétní datum dalších rozhovorů nebylo stanoveno. "Vypadá to, že spor se v nejbližší budoucnosti nevyřeší," prohlásil Fehr. "A nevím, kdy se jednání znovu obnoví," dodal.

Reklama