Hlavní obsah

Další pokus o záchranu sezóny v NHL? Jednat se má znovu ve středu

New York

Znesvářené strany v zámořské NHL se ve středu zřejmě znovu pokusí o domluvu a záchranu sezóny. Zástupci majitelů klubů a hráčských odborů mají znovu zasednout za jednací stůl. Podle neoficiálních informací z obou znesvářených táborů je na tento den naplánována další schůzka, na níž se bude jednat o nové kolektivní smlouvě.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Hlavní komisionář NHL Gary Bettman.

Článek

Pokud nemá být odvolán celý ročník, musí se podle komisionáře NHL Garyho Bettmana začít hrát nejpozději do poloviny ledna.

"Když se podíváte do historie, v sezóně 94/95 jsme odehráli 48 zápasů. Nedokážu si představit, že by to mohlo být méně," prohlásil Bettman už minulý týden s odkazem na rok 1995, kdy výluka skončila 11. ledna a hrát se začalo o devět dní později. Základní část skončila 3. května, vítěz Stanleyova poháru byl znám 24. června.

Vedení soutěže a NHLPA jednaly naposledy minulý týden ve čtvrtek v New Yorku, opět však nedokázaly najít společnou řeč a jejich představy jsou údajně stále hodně vzdálené. Vedení NHL zrušilo v pondělí plánované zápasy až do 30. prosince.

Středeční schůzky na utajeném místě by se měli opět zúčastnit dva federální prostředníci, kteří už bez úspěchu zasáhli do jednání během dvou dnů na konci listopadu.

Kvůli absenci nové kolektivní smlouvy už bylo odvoláno celkem 526 utkání, což je přibližně 43 procent. Již dříve padly výluce za oběť také novoroční zápas Winter Classic pod širým nebem mezi Detroitem a Torontem a Utkání hvězd, které se mělo hrát 27. ledna v Columbusu.

Ve čtvrtek výkonný ředitel hráčské asociace Donald Fehr oznámil, že NHL odmítla všechny návrhy, které hráčská asociace NHLPA předložila. Přitom předchozí rokování hráčů v čele s hvězdným Sidneym Crosbym a majitelů, trvající celkem 17 hodin, dávala naději, že se stanoviska obou stran sbližují.

NHL je ve výluce od 15. září. Odbory se s kluby přou zejména o záležitosti týkající se hráčských smluv a také o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí okamžitě snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát, NHLPA chce k rovnoměrnému rozdělení dojít postupně.

Reklama