Hlavní obsah

Vyhoďte z NHL deset klubů, doporučuje Forbes razantní záchranu ligy

Čím dál tím větší hokejová blamáž. Výluka v NHL trvá, fanoušci zuří a do sporu mezi hráči a majiteli klubů se už vložil i naštvaný americký prezident Barack Obama. Nezabírá však nic. Prestižní ekonomický magazín Forbes přišel s radikálním řešením. Na základě ekonomických analýz tvrdí, že handrkování o procenta nemá cenu. Ligu prý nejúčinněji zachrání zredukování soutěže ze třiceti na pouhých dvacet klubů!

Foto: ČTK/AP

Eliášovo New Jersey, které hrálo poslední finále Stanley Cupu a patří mezi nejúspěšnější kluby posledních dvaceti let, by Forbes "vyšoupl".

Článek

Vyhoďte deset účastníků z kola ven. Jsou ztrátoví, pro NHL jsou za dané napjaté situace jen přítěží. Prestižní ekonomický magazín Forbes jmenovitě navrhuje kluby, bez nichž by se lize lépe žilo jen ve dvacetičlenném obsazení.

Kluby, které podle Forbesu do NHL nepatří:
NY Islanders, Nashville, Florida, Phoenix, Columbus, San Jose, Carolina, Tampa, Anaheim, New Jersey.

„Snížení platu hráčů z 57% na 50% nevyřeší základní problém. Nepomůže ani finanční pomoc z klubů typu New York Rangers nebo Montreal Canadiens do St. Louis Blues, či Floridy. Základním problémem totiž je, že NHL má 30 týmů, ale stačilo by jich jen 20. Nastal čas na okleštění," tvrdí Forbes.

Hokejový analytik John Shannon spekuluje, že pokud bude tento ročník zrušen, před příští sezónou by se NHL mohla změnit k nepoznání.

Právě proto, aby výluka netrvala několik let, Forbes doporučuje zeštíhlení soutěže jen na dvacet klubů.

Strategie slunečního pásu selhala

„Nejznámějším příkladem je strategie ‚Sunbelt' (doslovně slunečního pásu = státy na jihu a jihozápadě USA), tedy koncept před Bettmanem, který přestěhoval týmy na Floridu, do Arizony, Severní Karolíny a Kalifornie. Plán selhal. Podobně jako expanze do netradičních trhů jako je Nashville a Columbus," poukazuje pro Forbes ekonom Roger Noll ze Stanfordské univerzity.

„Vypadá to, že i v New Yorku je zbytečně mnoho týmů (3), vzhledem k tomu, že prosperuje jen jeden z nich. Týmy ‚slunečního pásu' nemají přijatelný příjem ze vstupenek a stejně to je i s příjmem díky vysílacím právům. Během sedmi sezón od předchozí výluky, šest týmů utrpělo provozní ztráty v každé z daných sezón (New York Islanders, Nashville Predators, Florida Panthers, Phoenix Coyotes, St.Louis Blues a Columbus Blue Jackets). Tým Carolina Hurricanes nebyl ztrátový jen v jedné sezóně, San Jose jen ve dvou," vypočítává Noll.

Ekonom mezi „trápící se" týmy řadí i Tampu, Anaheim a New Jersey. Za předpokladu, že by například tým St. Louis Blues přežil, by proto liga klidně mohla přijít až o třetinu týmů z aktuální sestavy: NY Islanders, Nashville, Floridu, Phoenix, Columbus, San Jose, Carolinu, Tampu, Anaheim a New Jersey.

Reklama

Související témata: