Hlavní obsah

Spor v zámoří se vyostřuje! NHL zažalovala hráčskou unii

Aktualizováno

Po třech měsících neúspěšného vyjednávání jde spor mezi NHL a hráči o podobě nové kolektivní smlouvy k soudu. Vedení zámořské soutěže vyzvalo federální soud, aby potvrdil právní platnost výluky, navíc zažalovalo hráčskou unii NHLPA ohledně údajných nefér praktik v pracovním sporu.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Hlavní komisionář NHL Gary Bettman a spol. se odhodlali k ráznému kroku.

Článek

Postup NHL je preventivní reakcí na zprávy, že NHLPA hodlá vyzvat své členy, aby hlasovali o jejím rozpuštění. Tento krok by hokejistům umožnil vést u soudu právní spory týkající se pravidel hospodářské soutěže, při nichž by mohla být výluka prohlášena za protiprávní.

Budou hráči hlasovat?

Podle informací agentury AP začnou hráči v neděli skutečně hlasovat o tom, zda dají vedení unie souhlas k rozpuštění. Aby k němu mohlo dojít, musely by s rozpuštěním souhlasit dvě třetiny členů NHLPA. Na vyjádření svého názoru elektronickou formou budou hráči mít pět dní.

V případě, že hráči návrh odsouhlasí, unie by musela učinit své kroky do 2. ledna. NHLPA by se pravděpodobně rozpustila pomocí méně oficiálního institutu vzdání se vyjednávacích práv a konstatovala by, že se již necítí být zástupcem hráčů. V takovém případě by totiž mohla brzy v odlišné podobě začít znovu fungovat, zato v případě oficiálního rozpuštění by musela před jejím obnovením uplynout roční zákonná lhůta.

K podobnému kroku se loni odhodlali basketbalisté a hráči amerického fotbalu při svých pracovních sporech s NBA a NFL, což nakonec vedlo mezi oběma tábory k dohodě a záchraně sezony.

Kromě snahy potvrdit legalitu výluky chce NHL u soudu dokázat, že hrozbou rozpuštění se NHLPA dopouští nezákonného rozvracení vyjednávacího procesu, jak ho definuje pracovní zákon. Podle hráčské unie ale nemá krok NHL žádné opodstatnění. „Zdá se, že NHL chce, aby hráči nesměli ani přemýšlet o svém právu, zda chtějí být, nebo nebýt zastupováni unií," kritizovala žalobu NHLPA.

Žaloba výsledkem nekonečných vyjednávacích zmarů

Právní kroky přišly po dvoudenním neúspěšném vyjednávání o kolektivní smlouvě, jehož se tento týden znovu zúčastnili dva federální prostředníci. V současnosti jsou zrušeny plánované zápasy základní části až do 30. prosince. Pro záchranu alespoň zkrácené sezony je podle komisionáře NHL Garyho Bettmana nutné, aby se začalo hrát nejpozději do poloviny ledna.

NHL je ve výluce od 15. září. Odbory se s kluby přou zejména o záležitosti týkající se hráčských smluv a také o rozdělení výnosů z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů. Majitelé chtějí okamžitě snížit podíl hokejistů ze současných 57 procent na padesát, NHLPA chce k rovnoměrnému rozdělení dojít postupně.

Vedení soutěže oznámilo, že kvůli výluce ztrácí zhruba 18-20 miliónů dolarů denně. Hráči odvoláním zápasů do 30. prosince přijdou o šest výplat.

Reklama